Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 04.09.2014. 13:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Zaštitite mandarine od mediteranske voćne muhe!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 2.022
  • 43
  • 0

Upozoravaju se proizvođači mandarina da je proteklih dana intenziviran let mediteranske voćne muhe (Ceratitis capitata) na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije. Mediteranska voćna muha pravi štete kad plodovi mandarina i drugih agruma prelaze iz zelene u žutu boju. Obzirom da vremenske prilike pogoduju razvoju ovog štetnika, potrebno je napraviti zaštitu nasada, poglavito na području grada Metkovića, općina Kula Norinska i Dubrovačko primorje.

Za zaštitu od navedenog štetnika u RH registrirani pripravci su na osnovi dimetoata (Rogor 40, Chromgor 40, Calinogor, Perfekthion) - karenca 35 dana acetamiprida (Mospilan SP) - karenca 21 dan.

Succes bait (pripravak na osnovi spinosada i atraktanta) - karenca 4 dana. Za uspješnu primjenu ovog pripravka potrebno je provesti tretiranje istovremeno na većem području. Tretira se stablo u obliku trake uz utrošak 20-25 l/ ha škropiva, tako da se tretira 40 % nasada. Tretiranje ponavljati u razmacima 7-10 dana.

Prilikom izbora insekticida strogo voditi računa o karenci. Zaštitu obaviti za mirna vremena prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na njihovoj web adresi.

Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo