Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 23.03.2015. 18:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštitite kruške i jabuke od mrljavosti lista i krastavosti ploda

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 166
  • 8
  • 0

Jabuke i kruške se nalaze u fazi otvaranja vršnih pupova. Kiša, koju meteorolozi najavljuju za sredinu tjedna, mogla bi uzrokovati infekcije uzročnikom mrljavosti lista i krastavosti ploda jabuke ( Venturia inaequalis) i kruške (Venturia pyrina).

Zbog toga je prije oborina potrebno preventivno zaštititi voćke jednim od pripravaka na bazi bakra. Pripravci, registrirani za tu namjenu su Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP Manica, Kupropin, Cupracaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP, Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion i Champion Flow SC. Da bi infekcija bila ostvarena, nužna je kiša. Ako kiše nema, neće doći do infekcije. Zato preporučamo da pratite vremensku prognozu i da zaštitu provedete ukoliko bude najavljena kiša i to dan ili dva prije oborine.

Za suzbijanje prezimljujućih oblika štetnika kao što crveni pauk te lisne ili štitaste uši, bakrenom pripravku mogu se dodati mineralna ulja (Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje) ili se umjesto kombiniranja dva pripravka može koristiti gotov tvornički pripravak koji je kombinacija bakrenog sredstva i mineralnog ulja (Crveno ulje).

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS-u).

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja treba zbrinuti na zakonom propisani način, npr. možete je predati u tvrtku C.I.A.K. d.o.o., Gubaševo 47 c u Zaboku, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Kruške Otvaranje vršnih pupova Uzročnik mrljavosti lista Krastavost ploda jabuke Venturia inaequalis Venturia pyrina Pripravci na bazi bakra Bordoška juha Caffaro 20 WP Bordoška juha 20 WP Manica


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.