Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.03.2015. 11:00
  • Osječko-baranjska

Zaštitite koštičavo voće!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 172
  • 8
  • 0

Na pupovima, već je vidljivo puknuće zaštitne ovojnice, što znači da je ovogodišnja vegetacija krenula kod koštićavog voća. Sunčano i stabilno vrijeme bez noćnih temperatura ispod nule, kako se najavljuje u idućim danima, još više će poticati razvoj pupova.

Ne treba zaboraviti kako je prošla godina bila iznadprosječno vlažna i vrlo pogodna za razvoj gljivičnih bolesti. Tu se u prvom redu misli na palež grančica i trulež plodova (Monilinia laxa, Monilinia fructigena), kozičavost listova višnje i trešnje (Blumeriella jaapii), šupljikavost lista (Stigmina carpophila) i rogač šljive (Taphrina pruni).

Savjetujemo stoga voćare da što prije obave prvu preventivnu zaštitu svojih nasada. Koristiti treba pripravke na bazi bakra. To su npr. Nordox 75 WG, Champion WP, WG ili flow SC, Cuprablau Z, Modra galica, Kupropin WP, Cuprocaffaro 50 WP, Bordoška juha 20 WP, Neoram WG ili sl.

Vlasnicima pojedinačnih voćki na okućnicama savjetujemo okupati stabla pripravcima poput Crveno ulje ili Modro ulje. Pri tome treba paziti da ne dolazi do otkapavanja škropivaa sa grančica ili pupova jer može biti fitotoksično. U plantažnim nasadima u punom rodu koristiti 500 - 600 l škropiva/ha i smanjiti brzinu strujanja zraka ventilatora obzirom da još nema lišća.

Zaštitu voćnjaka obavljati za mirna vremena i pri temperaturama iznad 50 C. Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama.

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]