Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.03.2015. 13:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštitite koštičavo voće!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 140
  • 6
  • 0

U vrijeme bubrenja pupova koštičavog voća, a nakon provedene rezidbe, potrebno je provesti preventivnu zaštitu od najvažnijih bolesti koštičavih voćaka (breskva, nektarina, marelica, šljiva, višnja, trešnja). Pri tome se prvenstveno misli na kovrčavost lista breskve i nektarine (Taphrina deformans) i šupljikavost lista koštičavih voćaka (Stigmina carpophilla). Infekcije ovim bolestima moguće su već od faze bubrenja pupova, za kišnog vremena.

Zbog toga savjetujemo da u vrijeme bubrenja pupova (svakako prije kiše) provedete zaštitu koštičavih voćaka od ovih bolesti, prskanjem pripravcima na bazi bakra. Pri tome treba voditi računa da dnevne temperature za vrijeme tretiranja budu više od 5° C.

Bakreni pripravci registrirani u RH za suzbijanje bolesti na koštićavom voću su:

Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20WP-Manica, Champion, Cuprablau Z, Cuprocaffaro 50 WP, Neoram WG, Nordox 75 WG, Rame Caffaro 32 WP i Modra galica.

Vodite računa o tome da su bakreni pripravci fitotoksični za koštićave voćke, ako ih koristite nakon otvaranja pupova!

Kombinacija bakrenog pripravka i mineralnog ulja, Crveno ulje, također je registrirana za primjenu u koštićavom voću, a služi za suzbijanje navedenih bolesti, ali i prezimljujućih formi štetnika (jaja lisnih uši, jaja crvenog pauka, štitaste uši i sl).

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS). Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način - možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]