Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.06.2015. 11:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita voćaka prije oborina

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 115
  • 8
  • 0

Kiša koja je najavljena za četvrtak omogućiti će sekundarnu infekciju plodova jabuke uzročnikom krastavosti jabuke (Venturia inaequalis). Za kvalitetnu zaštitu plodova preporučujemo primjenu preventivnih pripravaka na bazi ditianona (Delan 700 WDG), mankozeba (Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG) ili kaptana (Merpan 80 WDG, Captan 80 WDG) i to prije kiše. Pri tome, proizvođači u integriranoj proizvodnji, moraju voditi računa o ograničenjima vezanim uz broj primjena pojedinog sredstva tijekom vegetacije.

Izbojke zaražene pepelnicom (Podosphaera leucotricha) potrebno je mehanički odstranjivati i uništiti. Za kemijsku zaštitu od pepelnice možete koristiti strobilurinske pripravke kao što su Stroby DF, Zato plus ili Tercel WG. Ovi pripravci suzbijaju i krastavost jabuke.

Let jabučnog savijača, uzročnika crvljivosti plodova se nastavlja (Cydia pomonella) te je potrebno planirati upotrebu insekticida, ukoliko suzbijanje ovog štetnika nije provedeno prema preporuci od 02. lipnja.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i u skladu s Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) kojeg možete pogledati ovdje.

Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu zbrinite na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. Zabok, Gubaševo 47c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu. Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Krapinsko-zagorskoj županiji bit će organizrane tokom rujna ove godine. O točnom rasporedu bit ćete obavješteni uskoro.

Sanja Gregurić, dipl. ing. agr.
E-mail: sanja.greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kiša Krastavost Mankozeb Pepelnica Zaraženi izbojci Krastavost C.I.A.K. Zabok Gubaševo Krapinsko-zagorska županija Sanja Gregurić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.