Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 17.04.2015. 13:00
  • Brodsko-posavska

Zaštita voćaka od monilije

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 557
  • 14
  • 0

U nasadima višanja, trešanja i šljiva koji su u fazi cvatnje, potrebito je obaviti zaštitu od uzročnika bolesti sušenja grančica i cvjetova (Monilia laxa).

Za suzbijanje monilije upotrijebiti jedan od dozvoljenih pripravaka:

  • Kod višanja: Signum, Chorus 75 WG, Zino
  • Kod trešanja: Nativo 75 WG, Zino, Indar 5 EW.
  • Kod šljiva: Signum, Teldor SC 500, Zino, Nativo 75 WG, Indar 5 EW
  • Nasade bresaka i nektarina koje su u fazi pune cvatnje i precvjetavanja tretirati protiv uzročnika bolesti sušenja grančica i cvjetova (Monilia laxa) koristeći se jednim od pripravaka: Chorus 75WG, Signum, Nativo 75 WG, Zino ili Teldor SC 500.

Potrebno je obratiti pozornost u nasadima šljiva, u fazi završetka cvatnje i opadanja latica, na suzbijanje crne i žute šljivine osice (Hoplocampa minuta, H. flava) koristeći se jednim od insekticida: Direkt, Rogor 40, Chromgor ili Perfektion.

Zaštitu obavite u jutarnjim ili večernjim satima kada pčele ne lete i pokosite cvjetni podrast prije tretiranja. Obavijestite pčelare ili udrugu pčelara najmanje 48 sati prije tretiranja nasada insekticidom opasnim za pčele.

U nasadima jabuka (faza ružičasti pup) i krušaka (faza pojave cvjetova i cvatnja) izvršite zaštitu od bolesti čađave krastavosti (Venturia inaequalis, V. pyrina) i pepelnice (Podosphaera leucotricha) koristeći se jednim od pripravaka: Dithane M-45, Dithane DG NeoTec, Mankozeb, Delan 700 WDG ili Chorus 75 WG.

Za pepelnicu na jabukama koristiti pripravke na osnovi sumpora: Thiovit jet, Kalinosul 80 WG ili Chromosul 80.

Pripravke upotrijebite prema uputi proizvođača.

Evidentirajte prskanje.

Mara Maglić dipl. ing.
E-mail Mara.Maglic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Višnje Trešnje Šljive Faza cvatnje Sušenje grančica i cvjetova Monilija Chorus 75 WG Nativo 75 WG Teldor SC 500 Breskve Nektarine Crna i žuta šljivina osica Direkt Obavijest pčelarima Čađava krastavos


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.