Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.07.2015. 11:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita višanja i trešanja od kozičavosti lista

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 360
  • 10
  • 0

Kozičavost lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) je bolest koja u povoljnim uvjetima može dovesti do potpunog gubitka lišća već tijekom ljeta.

Bolest se manifestira u vidu sitnih crvenoljubičastih pjega na licu lista, a na njegovom naličju, se na mjestu pjega razvija svijetla nakupina spora. Spore u vlažnim uvjetima, tijekom kišovitih dana, omogućuju širenje bolesti u nasadima. Kad se na jednom listu nalazi veliki broj pjega, on poprimi crvenkastožutu boju i otpadne. Voćarima preporučamo da i nakon berbe višanja i trešanja obave jednu ili dvije zaštite, ovisno o učestalosti i količini oborina.

Zaštitu nasada nakon berbe možete obaviti pripravcima Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Cadillac 80 WP, Mankozeb ili Pinozeb M-45.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom gospodarite u skladu sa zakonom. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS)-

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kozičavost lista Višnje Trešnje Gubitak lišća Pjege Naličje lista Nakupine spora Evidencija FIS Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.