Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 01.04.2014. 15:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita šljive i aronije od dlakavih ružičara

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 433
  • 32
  • 0

Posljednjih dana mnoge je voćare zabrinula brojna populacija dlakavih ružičara na cvjetovima šljiva. Dlakavi ružičar (Epicometis hirta) je kornjaš iz porodice listorožaca (Scarabaeidae), crne je boje s vidljivim svijetlim točkicama na pokrilju, obrasao brojnim bijelim ili žučkastim dlačicama. Hrani se cvjetnim organima biljaka pa zbog uništenih prašnika i tučkova ne dolazi do zametanja plodova. Najradije napada vrste iz porodice Rosaceae među kojima su brojne voćne vrste (jabuka, kruška, dunja, višnja, trešnja, šljiva, jagoda i aronija), a značajne štete su u nekim godinama zabilježene i na uljanoj repici. U posljednjih desetak godina najveće štete pričinjava mladim voćnjacima u prvim godinama rodnosti.

S obzirom da kemijske mjere zaštite nisu prihvatljivo rješenja, voćarima preporučamo metodu masovnog ulova upotrebom vizualnih mamaca, plavih posuda s vodom u koje možemo dodati eterično ulje anisa ili deterdžent s voćnim mirisom. Plave posude s vodom i anisom potrebno je postaviti u voćnjak u visini krošnje, odnosno cvjetova. Za ulov dlakavih ružičara u nasadima biljaka nižeg habitusa posude se mogu postaviti na tlo. Kako dnevni ulov kornjaša može biti vrlo velik potrebno je redovito prazniti sadržaj posuda te ponovno uliti vodu s dodatkom anisa.

Posljednjih godina dostupni su i trapovi Csalomon VARb3 koji sadrže kemijski sintetiziran biljni atraktant i svijetlo plavu ploču. Pogodni su za ranu detekciju i ocjenu jačine napada te masovni ulov. Potrebno ih je objesiti u krošnju voćke, ali tako da plava ploča bude veći dio dana osunčana, a ne u hladu. U nasadima aronije primijetili smo veliku brojnost dlakavih ružičara na maslačku pa preporučamo voćarima da pripreme lovne posude prije početka cvatnje aronije.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!