Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 02.04.2014. 15:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita šljiva od šljivinih osica

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 503
  • 31
  • 0

Na bijelim ljepljivim pločama u nasadima šljiva zabilježen je kritičan ulov šljivinih osica (Hoplocampa sp.) pa voćarima preporučamo da u fazi opadanja latica obave zaštitu od navedenog štetnika.

U Hrvatskoj su za suzbijanje žute (Hoplocampa flava) i crne šljivine osice (Hoplocampa minuta) registrirani preparati na bazi afa-cipermetrina (Alfa 10 SC, Fastac 10 SC, Direkt, Fascon). Navedeni pripravci spadaju u skupinu sintetskih piretroida te je u integriranoj proizvodnji šljiva njihova primjena dozvoljena najviše jednom godišnje.

Prognostičari početkom vikenda najavljuju kišu te je moguće obaviti i preventivnu zaštitu šljiva od bolesti lista (šupljikavost i narančasta pjegavost) fungicidima na osnovi kaptana (Captan, Merpan, Kastor) ili mankozeba (Dithane M-45, Mankozeb, Caiman i sl.).

Zaštitu voćnjaka u cvatnji obavite u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]