Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 02.04.2014. 15:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita šljiva od šljivinih osica

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 373
  • 21
  • 0

Tijekom cvatnje u nasadima šljiva zabilježen je intenzivan let šljivinih osica. Osice odlažu jaja na listić čaške cvijeta. Štetu prave ličinke osica koje se ubušuju u tek zametnuti plodić, a posljedica je otpadanje plodova. Suzbijanje šljivinih osica provodi se neposredno nakon cvatnje (opadanje latica) ili u precvjetavanju. Za suzbijanje šljivinih osica mogu se primijeniti: Fastac 10 SC, Alfa 10 SC, Fascon, Direkt, Rogor 40, Perfekthion, Zagor ili Calinogor.

Primjenu insekticida potrebno je obaviti u večernjim satima (poslije 19 sati) kada pčele ne lete. Pripravcima Fastac 10 SC, Alfa 10 SC i Fascon dopuštena je primjena i prodaja zaliha s krajnim rokom 1. 7. 2014.

Proizvođači upisani u Upisnik integrirane proizvodnje, obavezni su provoditi mjere zaštite prema Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća za 2014. g. Stoga podsjećamo voćare da insekticide iz skupine sintetskih piretroida (esfenvalerat, lambda-cihalotrin, alfa-cipermetrin, cipermetrin, beta-ciflutrin) na šljivama mogu primijeniti najviše jednom godišnje.

Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12 čl. 30) korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima. Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.