Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 06.05.2015. 10:00
  • Osječko-baranjska

Zaštita slavonskih nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 60
  • 4
  • 0

Savjetodavna služba Osječko-baranjske županije, na više lokaliteta, prati let najznačajnijih štetnika u voćarstvu.

Tako smo 25. travnja zabilježili masovniji let minera kružnih mina (Leucoptera malifoliella C.). Od tada do danas, prosječno se u feromonsku klopku dnevno uhvati 60-tak leptira ovoga štetnika. Od 29. travnja prati se i let jabučnog savijača (Cydia pomonella L). Od tada do danas prosječno se na dan uhvati 15-tak leptira. Ženke jabučnog savijača pojavljuju se nešto kasnije od mužjaka, no treba biti oprezan.

I temperature zraka su u porastu. Dnevne i do 25 C, a noćne do 15 C. Sve spomenuto ukazuje voćarima na neophodan pregled voćnjaka. Ukoliko na naličju listova pronađete odložena jaja savijača ili minera, zaštitu obavite s nekim od pripravaka iz skupine regulatora rasta i razvoja kao što su Dimilin SC 48, Insegar 25 WG, Coragen 20 SC ili Chess 50 WG.

Ukoliko na listovima, u nasadima jabuka uočite prve mine (veličine 1 do 2 mm) zaštitu obavite nekim od sistemičnih insekticida kao što su Mospilan 20 SP, Calypso 480 SC, Insegar 25 WP ili Runner SC.

Voćarima koji uzgajaju kruške savjetujemo čestu kontrolu vršnih listova zbog utvrđivanja prisutnosti jaja i ličinki kruškine buhe (Cacopsylla pyri). Ukoliko sa utvrdi prisutnost ispiljenih ličinki buhe, potrebno je provesti zaštitu jednim od slijedećih pripravaka: Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC ili Actara 25 WG.

Zbog što učinkovitijeg djelovanja spomenutih pripravaka, savjetujemo korištenje nekog od okvašivača kao što su: Inex, Citowett, Sandovit, Trend 90, Etalfix Pro, Ranman activator ili Mineralno svjetlo ulje. Zaštitu nasada obavezno obavljajte u večernjim satima i za mirna vremena. Korištena sredstva koristite u količinama i na način naveden u uputama. Vodite evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite praznu ambalažu.

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing

e-mail: ivica.lovrincevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Osječko-baranjska županija Štetnici Mineri kružnih mina Leucoptera malifoliella C. Feromonska klopka Jabučni savijač Cydia pomonella L Naličje Dimilin SC 48 Chess 50 Leucoptera malifoliella C. Insegar 25


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/