Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 09.04.2015. 15:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita plantažnih nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 66
  • 4
  • 0

Od prethodne preporuke za zaštitu nasada jabuka proteklo je devet dana. U tom je razdoblju prevladavalo prohladno i nestabilno vrijeme. Narednih dana očekuju se temperature zraka od 19 do 21°C što će ubrzati porast lisne mase. Nove oborine meteorolozi najavljuju za 12. i 13. travnja. Za preventivnu zaštitu nasada jabuka od krastavosti (Venturia inaequalis) predlažemo primijeniti: Chromodin S-65, Delan 700 WDG ili pripravke na osnovi mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80, Mankonor i dr.). Na lokalitetima gdje je prisutna zaraza pupova s pepelnicom jabuke (Podosphaera leucotricha), do početka cvatnje moguća je primjena pripravaka na osnovi sumpora.

Ukoliko se primjenjuju pripravci na osnovi dodina (Chromodin S-65), ne preporuča se miješanje s pripravcima na osnovi sumpora.

Proizvođači upisani u Upisnik integrirane proizvodnje, obavezni su provoditi mjere zaštite prema „Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća“. Stoga podsjećamo voćare da fungicide iz skupine ditiokarbamata (propineb, tiram, ciram, mankozeb, metiram), mogu primijeniti najviše tri puta godišnje, ali ne uzastopno.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebite prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Nasadi jabuka Lisna masa Krastavost Pepelnica Sumpor Dodin Upisnik integrirane proizvodnje Tehnološke upute za integriranu proizvodnju voća Fungicidi Tiram Mankozeb Suzana Slovic


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]