Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 31.07.2015. 15:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita oraha od orahove muhe

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 594
  • 25
  • 0

Posljednjih godine sve veći problem kod oraha, čiji je cilj uzgoj plodova, predstavlja štetnik naziva orahova muha (Rhagoletis completa). Navedeni štetnik smanjuje kvalitetu ploda oraha te može uzrokovati opadanje plodova ili ostajanje na stablu tijekom zime. Orahova muha ima jednu generaciju godišnje, prezimi u zemlji kao kukuljica dok odrasli oblici lete od srpnja do kraja kolovoza. Odlaganjem jaja u zelenoj lupini, ličinka se hrani i razvija, a nakon završenog razvoja spušta se u tlo i zakukulji do slijedeće godine. Ishranom u lupini, ličinka sprečava normalan rast i razvoj jezgre ploda, čime se smatra tržišno neupotrebljivim.

Za suzbijanje orahove muhe u RH jedino je registriran insekticid Calypso SC 480. Tretiranje obavljajte u večernjim satima kad ne lete pčele, a akou voćnjaku ima cvjetnog porasta, pokosite ga te nakon toga obavite zaštitu krošnje. Zaštitu izvršite dva puta u razmaku od 10 do 14 dana.

Svi dozvoljeni pripravci, zajedno s uputama, registracijama i dozvolama, mogu se pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom ovdje. Važno je voditi računa i o karenci primijenjenog sredstva, voditi evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Virovitičko-podravskoj županiji održat će se tokom rujna, prema rasporedu kojeg možete pogledati ovdje.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.
e-mail: ana-marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Orah Plodovi Orahova muha Opadanje plodova Ličinke Kukuljice Zelena lupina Calypso SC 480 Zaštita krošnje Karenca Evidencija Virovitičko-podravska županija Ana-Marija Čajkulić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.