Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.07.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita oraha od orahove muhe

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 10.096
  • 95
  • 0

Ove smo sezone žute ljepljive ploče s atraktantima, zbog praćenja populacije orahove muhe (Rhagoletis completa), postavili već sredinom lipnja na lokalitetu Šenkovec, u središnjem dijelu Međimurja, a već 05. srpnja, uhvaćena je prva jedinka ovog štetnika, što je tjedan dana ranije nego svih proteklih sezona praćenja ovog štetnika oraha.

Do sada je na istom lokalitetu uhvaćeno ukupno 12 jedinki orahove muhe. Na lokalitetu Mursko Središće, prva jedinka orahove muhe uhvaćena je 12. srpnja. Prema iskustvima iz prethodne dvije sezone, orahova muha leti od sredine srpnja do sredine rujna, s maksimalnim ulovima jedinki tijekom kolovoza.

Orahova muha ponekad proširi zarazu na sve plodove jednog stabla

Poznato je da štete na plodovima oraha od ovog nametnika mogu iznositi od 50 do 80 %, a protekle 2014. godine, na mnogim je lokalitetima zabilježena zaraza plodova i od 100 %. Iskustva iz Međimurja, u protekle dvije sezone dokazuju da je masa odnosno težina jezgre napadnutih plodova, bila 20 % manja od nezaraženih, a kvaliteta značajno narušena zbog razvoja suhe truleži. Sve više vlasnika stabla oraha posljednjih sezona dojavljuje štete koje nalikuju napadu orahove muhe i traže preporuke za njihovo suzbijanje. Stoga smatramo da je ova novija štetna vrsta voćne muhe, vrlo proširena.

Orahova muha ima samo jednu generaciju godišnje, a pojavljuje se sredinom i krajem ljeta. Desetak dana nakon prve pojave muha, počinje odlaganje jaja. Ženke odlažu oko 15 jaja u zelenu lupinu iz kojih, nakon pet dana izlaze ličinke. Zelena lupina oraha postaje mekana, a zbog tanina koji se oslobađa, s vremenom pocrni, te se zalijepi za ljusku oraha i teško se odvaja od nje. Napadnuti plodovi otpadaju ili ostaju cijelu zimu na drveću. Ranije napadnuti plodovi oraha od muhe, obično otpadaju sa stabla. Utvrđivanje prisutnosti i praćenje populacije orahove muhe moguće je pomoću žutih ljepljivih ploča.

Žutim ljepljivim pločama do smanjenja populacije orahovih muha

VAŽNO: Veći broj postavljenih žutih ljepljivih ploča po stablu oraha omogućuje i veći ulov muha, pa se i na taj način može smanjiti njihova štetnost.

Svim vlasnicima pojedinačnih stabala oraha, koji žele spriječiti štete od orahove muhe, preporučujemo da na stabla objese žute ljepljive ploče. Orahova muha prezimi u zemljištu, pa je žute ljepljive ploče dovoljno vješati u donjem dijelu krošnje stabala oraha.

Mogućnosti i iskustva usmjerenog kemijskog suzbijanja orahove muhe temelje se na Naputku o proširenju dozvola za primjenu kemijskih sredstva za zaštitu bilja na malim kulturama i malim namjenama. Dopuštenje od 2012. godine, za suzbijanje orahove muhe u našoj zemlji ima samo pripravak na osnovi tiakloprida odnosno Calypso 480 SC (0,25 lit./ha, maksimalno 2x godišnje, karenca 14 dana). Također, dopuštenje za primjenu u nasadima oraha ima i djelatna tvar spinosad u pripravku Laser KS (u količini 0,2-0,3 lit./ha, maksimalno 3x godišnje, karenca 3 dana), koji je registriran za suzbijanje jabučnog savijača (Cydia pomonella), no djelotvoran je i na orahovu muhu.

U Međimurju je proteklih godina zasađen gotovo 50 ha novih nasada oraha

Kako je u Međimurju, u vremenu provođenja Operativnog programa i poticanja sadnje novih višegodišnjih nasada (2000.-2009. godine), posađeno ukupno 47,81 hektara nasada oraha, vlasnicima ove sezone preporučujemo da već od sredine i kraja mjeseca srpnja počnu provoditi usmjerene mjere zaštite plodova oraha od orahove muhe. Ovisno o količini i rasporedu oborina, te najvišim dnevnim temperaturama, tretiranja treba ponavljati u razmacima 8-10 dana, te je ukupno na taj način potrebno provesti barem 4 do 5 usmjerenih aplikacija u kritičnom razdoblju odnosno od sredine ili kraja srpnja, pa sve do početka rujna. Tretiranje je moguće obaviti u večernjim satima, samo u nasadima s nižim stablima i manjeg volumena krošnje. Zbog potencijalne opasnosti insekticida na pčele medarice, u nasadima oraha u vrijeme provođenje kemijske mjere zaštite ne smije biti cvatućeg podrasta.

Puno bolji učinak, uz manji utrošak škropiva i smanjenje ukupnog broja tretiranja, naročito na stablima veće visine i volumena, postiže se, ukoliko djelatnim tvarima tiakloprid i spinosad dodajemo biljni proteinski mamac (Buminal) (0,6 lit./100 litara vode). Pripravak nema propisane karence i razvrstan je izvan skupine otrova. Ako se dodaje insekticidima na osnovi tiakloprida ili spinosada, može se tretirati samo donji dio krošnje, a ukupni broj aplikacija može se umanjiti s prosječnim razmacima od 12 do 15 dana. U kontroli voćnih muha (Trypetidae),poznata je i tehnologija prskanja pojedinog dijela nasada (40 %) na sunčanoj strani, smjesom atraktanta i insekticida u pripravku Success Bait KS, koji je u našoj zemlji registriran i koristi se protiv mediteranske i maslinove muhe.

Na stablima oraha tretirajte grane na južnoj strani

Pokusom u Međimurju, 2013. godine, ova je metoda također bila vrlo učinkovita i protiv orahove muhe. Pripravak Success Bait KS (primjena 2-4 %), osim insekticida spinosad, sadrži i sredstvo koje privlači muhe (buminal), pa se tretira samo dio krošnje odnosno pojedine grane i na taj se način suzbijaju muhe prije no što odlože jaja. Aplikaciju obavite nakon prvih ulova muha na žute ljepljive ploče. Na pojedinačnim i velikim stablima oraha dovoljno je tretirati donje grane s južne strane, uz utrošak samo 2 litre 3 % škropiva po stablu. Broj naknadnih prskanja ponavlja se svakih 14-15 dana, počevši od sredine ili kraja srpnja do početka rujna. Ovakav način tretiranja samo jednom i to manjeg dijela krošnje, naročito je praktičan na pojedinačnim visokim stablima oraha, uzgajanim uz okućnice za vlastite potrebe kućanstava.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
[email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Žute ljepljive ploče Atraktanti Orahova muha Šenkovec Međimurje Mursko Središće Jezgra Suha trulež Zelena lupina Ličinke Tanin Calypso 480 SC Laser KS Jabučni savijač Nasadi oraha Biljni proteinski m


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Isporučili smo Claas Axion 870 Cebis CMATIC, njegovim novim vlasnicima hvala na ukazanom povjerenju i želimo im što lakši rad s novim strojem!
#SatenskoZeleni #ClaasServis