Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 05.06.2015. 15:00
  • Grad Zagreb

Zaštita od jabučnog savijača

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 87
  • 5
  • 0

Od prošle preporuke za zaštitu nasada jabuka prošlo je 11 dana. Vremenske prilike s maksimalnim dnevnim temperaturama višim i od 28 °C te visokom relativnom vlagom zraka, u proteklom su razdoblju pogodovale razvoju pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha). Za suzbijanje preporučujemo pripravke na osnovi sumpora, ali uz napomenu da pri temperaturi zraka iznad 25˚C ti pripravci mogu uzrokovati fitotoksičnost.

U preventivnoj zaštiti od pepelnice i krastavosti (Venturia inaequalis) mogu se primijeniti pripravci iz skupine strobilurina, primjerice Stroby DF, Zato plus ili Tercel WG. Uz provođenje redovitih tretiranja, za smanjenje infektivnog potencijala pepelnice, preporuča se mehaničko odstranjivanje zaraženih izboja. Opasnost od primarnih zaraza uzročnikom krastavosti jabuka prestaje u prvoj dekadi lipnja, kada započinje sekundarni ciklus razvoja patogena. Preventivno, u nasadima jabuka od krastavosti, mogu se primijeniti fungicidi kontaktnog mehanizma djelovanja kao što su Delan 700 WDG, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80, Mankonor, Captan 80 WDG, Kastor ili Merpan 80 WDG.

Toplo i suho vrijeme pogodovalo je razvoju štetnika. Za suzbijanje jabučnog savijača (Cydia pomonella )možete koristiti Pyrinex 250 ME, Coragen 20 ili Rely 40.

Pripravak Rely 40 ima dozvolu za prodaju i primjenu samo do 01. srpnja 2015.

Pratite pojavu crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), pa ukoliko primjetite više od pet pauka po listu, primijenite jedan od akaricida Apollo 50 SC, Zoom 11 SC, Envidor SC 240, Masai te Vertimec 018 EC ili Kraft uz dodatak 0,25 % mineralnog ulja ili propisanu količinu ovlaživača.

Napomena: Sredstava na bazi mineralnih ulja nemojte mješati s pripravcima na osnovi kaptana, sumpora i ditianona radi moguće fitotoksičnosti.

Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a ambalažu zbrinite na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Marija Prnjak, dipl. ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr


Tagovi

Pepelnica Jabuke Krastavost Sumpor Savjeti Patogeni Jabučni savijač Fitotoksičnost Crveni voćni pauk Savjetodavna služba Preporuke Mineralna ulja Rely 40 Kaptan Marija Prnjak Strobilurin Zaraženi izboji Vlaga zraka


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]