Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće sorte
  • 08.11.2015. 13:30

Zaštita oblice i levantinke od paunovog oka

Berba maslina je završila i vrijeme je za zaštitu nasada od bolesti, posebno ako u njima ima i domaćih sorti.

  • 298
  • 23
  • 0

Podsjećamo maslinare, kako je nakon obavljene berbe, nužno zaštititi nasade protiv uzročnika ekonomski najznačajnije bolesti maslina, paunovog oka (Spiloceaoleagina).

"Bilo bi dobro iskoristiti lijepo vrijeme i čim prije provesti zaštitne mjere protiv spomenute bolesti, koja može biti presudna za rodnost nasada iduće godine posebno kod domaćih sorti Oblice i Levantinke. Najbolje je upotrijebiti jedan od slijedećih pripravaka koji imaju dozvolu, a to su Cuprablau-Z, Difcor, Nativo 75 WG, Neoram WG, Nordox 75 WG i Stroby WG", kaže Ivan Šimičević iz Savjetodavne službe.

Oblica je naša najrasprostranjenija sorta masline i u starim maslinicima često je bila jedina sorta u uzgoju. Levantinka je pak,ograničena na područje južne i srednje Dalmacije, a najviše je ima na području otoka Šolte.


Tagovi

Maslinari Paunovo oko Oblica Levantinka Ivan Šimičević Stari maslinici Sorta Dalmacija Šolta


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.