Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.06.2015. 09:00
  • Međimurska

Zaštita nasada koštičavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 76
  • 3
  • 0

Od posljednje preporučene upute za zaštitu koštičavog voća proteklo je 17 dana. Do jučer je na većini lokaliteta u Međimurju, tijekom ovoga mjeseca, prevladavalo suho razdoblje, s izraženom sparinom i vrućinom. Pritom su najčešće dnevne temperature zraka bile u rasponu od 27° do 31°C, uz prosječnu vlažnost zraka, tijekom prve polovice lipnja od 82,6%.

Tablica 1. Količina oborina od 14. do 16. lipnja 2015. na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju:

Lokalitet

Količina oborina po danima (mm)

Ukupno oborina (mm)

14.6. 2015.

15.6. 2015.

16.6. 2015.*

Trnovčak

8,8 mm

5,8 mm

11,0 mm

35,6

Novakovec

0,0 mm

3,0 mm

7,4 mm

10,4

Belica

0,0 mm

15,4 mm

3,0 mm

18,4

Orehovica

0,0 mm

6,0 mm

1,4 mm

7,4

D. Pustakovec

0,2 mm

31,8 mm

0,6 mm

32,6

*količina padalina do 6.00 sati

U danima od 14. do 16. ovoga mjeseca, na mjernim lokalitetima u Međimurskoj županiji, zabilježene su različite količine oborina. Od svega 7,4 mm u Orehovici do 32,6 mm u Donjem Pustakovcu. Nove oborine očekujemo početkom idućeg tjedna.

U voćnjacima zbog ovakvog vremena još očekujemo razvoj bolesti

U narednom se razdoblju zbog topline i sparine, uz moguće oborine, još uvijek sekundarno razvijaju bolesti lišća i plodova koštičavoga voća, npr. pepelnica (Sphaerotheca), krastavost (Venturia), šupljikavost lišća (Stigmina) i palež rodnih grančica, odnosno smeđa trulež plodova (Monilinia), dok se na šljivama još javljaju hrđa (Tranzschelia) i plamenjača (Polystigma). Pojavljuje se i ljetna populacija uzročnika crvljivosti plodova (Cydia, Anarsia), koja naknadno uzrokuje jaču pojavu truleži (Monilinia).

U ljetnim zaštitama voćaka pazite na karencu zbog dozrijevanja pojedinih vrsta

Ipak, ljetne mjere zaštite u koštičavom su voću vrlo ograničene, zbog dozrijevanja pojedinih voćnih vrsta i zbog karence sredstva za zaštitu bilja. Rane sorte koštičavog voća koje dozrijevaju i uskoro će započeti njihova berba, više ne preporučujemo tretirati kemijskim sredstvima.Stoga u nasadima bresaka, nektarina i šljiva u slijedećim danima treba planirati mjere zaštite samo u sortama kasnijeg razdoblja dozrijevanja, čija berba započinje sredinom ili krajem mjeseca srpnja odnosno tijekom kolovoza. Prednost dajemo fungicidima kraće karence, npr. Signum DF u količini do 0,75 kg/ha, koji ima propisanu karencu u koštičavom voću od 7 dana. Premda je registriran za suzbijanje monilijske truleži plodova, djelotvoran je još i na pepelnicu, pjegavost, krastavost i hrđe. U breskvama, marelicama i šljivama, proširenjem registracije moguće je koristiti pripravak Indar EW (0,06-0,1 %) s propisanom karencom od samo 3 dana. Djelotvoran je protiv monilijske truleži, pepelnice, krastavosti i hrđa. Pripravak Nativo WG (0,02-0,03 %) ima propisnu karencu sedam dana u breskvama, nektarinama, marelicama i šljivama, a učinkovit je i protiv truleži plodova, pepelnice, krastavosti i hrđe. Protiv truleži plodova moguće je u slijedećem ljetnom razdoblju, koristiti i Teldor 500 SC u količini do 1,0 lit./ha, uz karencu u šljivama i breskvama od samo 3 dana. Od sezone 2015., moguće je koristiti i pripravak Luna Experience SC u količini 0,25-0,75 lit./ha, koji je registriran za primjernu kod bresaka i trešanja, za suzbijanje Monilinia vrsta, uz propisanu karencu od tri dana, a djelotvoran je i na pepelnicu.

Sredinom ovoga mjeseca povećala se brojnost breskvinog savijača i moljaca

Od druge dekade ovoga mjeseca, ponovno bilježimo veću brojnost leptira uzročnika crvljivosti plodova bresaka i nektarina. Naročito je brojnija populacija breskvina savijača (Cydia molesta) i moljaca (Anarsia lineatella), zabilježena na lokalitetima središnjeg i zapadnog dijela Međimurja. Vrlo povoljne večernje temperature zraka za kopulaciju i odlaganje jaja, zabilježili smo nakon 12. lipnja. Noćne temperature zraka bile su veće od 14.5°C, pa vlasnicima plantažnih nasada, u slijedećem razdoblju preporučujemo usmjereno suzbijanje toga štetnika.

Isti insekticid ne koristite više od dva puta

Pri izboru insekticida za suzbijanje ljetne populacije uzročnika crvljivosti plodova (Cydia molesta, Anarsia lineatella), vodite računa o propisanoj karenci i najvećem broju dopuštenih tretiranja jednim te istim pripravkom u sezoni. U pravilu jedan insekticid ne koristimo više od dva puta tijekom sezone. U nasadima bresaka i nektarina, prednost u slijedećem razdoblju dajemo pripravcima Affirm WG (0,3-0,4 %) (K=7 dana), Runner SC (0,04 %) (K=7 dana), Mospilan (0,015 %) (K=14 dana) i Coragen SC (0,016-0,02 %) (K=14 dana).

Krajem ovoga mjeseca očekuje se povećana crvljivost i trulež plodova

Let prezimljujuće populacije šljivina savijača (Cydia funebrana) započeo je još 18. travnja, ali nakon 09. lipnja više nije bio tako intenzivan kao onaj breskvina savijača i moljca. Na netretiranim stablima šljiva sorte stanley u središnjem dijelu Međimurske županije, nismo od prve generacije šljivina savijača zabilježili crvljivost plodova, pa suzbijanje nije bilo potrebno, kao niti ranijih sezona. Krajem lipnja očekujemo pojavu druge generacije ovog štetnika. Upravo je ta druga generacija ovog nametnika vrlo štetna za plodove šljive zbog crvljivosti i naknadnog razvoja truleži (Monilinia), pa njegovo usmjereno suzbijanje najavljujemo za srpanj.

*Karenca (K) je najmanji broj dana od zadnje primjene sredstva za zaštitu bilja do početka berbe plodova. Akcije sakupljanja ambalažnoga otpada u Međimurskoj županiji bit će organizirane tokom studenoga.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koštičavo voće Međimurje Trnovčak Novakovec Belica Orehovica Donji Pustakovec Pepelnica Krastavost Šupljikavost lista Palež rodnih grančica Smeđa trulež plodova Hrđa Plamenjača Crvljivost plodova Kar


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.