Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 22.05.2015. 12:00
  • Zadarska

Zaštita nasada koštičavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 46
  • 3
  • 0

Upozoravamo proizvođače koštičavog voća kao što su breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje i šljive, kako će obilnije oborine koje su pale ovih dana, uz umjerene temperature zraka, pogodovati pojavi i razvoju uzročnika bolesti šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophilla) i kozičavosti lista trešnje i višnje (Blumeriella jaapii). Preporuča se protiv uzročnika navedenih bolesti nasade tretirati jednim od pripravaka kao što su CADILLAC 80 WP, CAPTAN WP 50, DITHANE M-45, MANKOZEB, PINOZEB M-45 ili CHROMODIN S-65.

Važno je voditi računa o karenci, a vezano uz rane sorte trešanja, marelica i bresaka, koje su već u berbi ili će se skoro brati.

Isto tako treba obaviti zaštitu protiv breskvinog savijača (Cydia molesta), koji se lovio u kritičnom broju, pa preporučujemo uporabu insekticida RUNNER 240 SC ili CORAGEN 20 SC.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na webu. Pridržavajte se uputa proizvođača sredstava za zaštitu bilja. Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste korištenih pripravaka te propisno zbrinjavanje prazne ambalaže.

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.
E - mail: ivan.simicevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koštičavo voće Breskve Nektarine Marelice Trešnje Višnje Šljive Šupljikavost lista Kozičavost lista Cadillac 80 WP Karenca Rane sorte Breskvin savijač Coragen 20 SC Ivan Šimičević


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!