Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 20.05.2015. 11:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita nasada koštičavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 101
  • 3
  • 0

Prognostičari u nastavku tjedna najavljuju nestabilno vrijeme s čestim oborinama što će pogodovati širenju bolesti koštičavog voća kao što su šupljikavost lista (Stigmina carpophila), narančasta pjegavost lista šljive (Polystigmina rubrum), hrđa šljive (Tranzschelia pruni spinosae), krastavost ploda breskve (Venturia carpophila), pepelnice breskve (Podosphaera pannosa) te kozičavost lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii).

Za zaštitu od infekcije uzročnikom šupljikavosti lista breskve i nektarine mogu se koristiti pripravci na osnovi kaptana (Captan 50, Captan WP 50, Kastor). Navedeni pripravci smanjit će i zarazu uzročnikom krastavosti ploda breskve.

Za zaštitu od pepelnice breskve mogu se koristiti pripravci Domark 40 ME, Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Crystal, Luna experience ili pripravci na osnovi sumpora. Pripravak Nativo 75 WG smije se upotrebljavati i na nektarinama.

U mladim nasadima breskve moguće je obaviti zaštitu od prve generacije breskvinog savijača čiji let bilježimo od zadnje dekade travnja. Gusjenice prve generacije ovog štetnika, ubušuju se u mlade izboje breskve i nektarine te uzrokuju njihovo sušenje. Za zaštitu možete koristiti insekticide Runner 240 SC, Affirm, Coragen 20 SC, Avaunt EC, Rely 40, Rogor 40, Chromogor, Calinogor ili Perfekthion.

Za zaštitu šljiva od infekcije uzročnikom narančaste pjegavosti lista mogu se koristiti pripravci na osnovi kaptana (Captan 50, Kastor), mankozeba (Cadillac 80 WP Dithane M-45, Mankozeb, Pinozeb M-45) i folpeta (Futura 50 WP). Pripravci na osnovi folpeta suzbijaju i hrđu šljive koja je posljednjih godina gotovo nezaobilazna u voćnjacima šljiva na našem području.

Tijekom posljednja dva tjedna bilježimo značajnije ulove leptira prve genercije šljivinog savijača na feromonsklim klopkama. Krajem prošloga tjedna pronašli smo odložena jaja, a početkom ovog tjedna primjetili smo i početak ubušivanja gusjenica. Iako prvu generaciju šljivinog savijača najčešće nije potrebno suzbijati, zbog loše oplodnje u većini voćnjaka preporučamo primjenu dozvoljenih insekticida (Insegar 25 WP, Coragen 20 SC).

Bude li zbog najavljene kiše vlaženje lista višanja trajalo duže od 20 sati biti će ostvareni i uvjeti za jaku infekciju uzročnikom kozičavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii). Posljednjih je godina u voćnjacima, gdje je zaštita od kozičavosti lista obavljena samo jednom u razdoblju od cvatnje do berbe, mnogo ranije došlo do opadanja lišća, nego u voćnjacima u kojima su u tom razdoblju obavljene dvije zaštite. Fungicidi dozvoljeni za primjenu u nasadima višnje u razdoblju do berbe su Topsin M 500 SC i Chromodin S-65.

Krajem prošloga tjedna u nasadima višanja i trešanja počeo je let trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi). Sredinom sunčanih dana s temperaturom iznad 16°C, muha odlaže jaja na plodove višnje i trešnje. Nakon 6 do 10 dana iz jajeta se razvije ličinka koja oštećuje plod ubušujući se u njega. Zaštitu od trešnjine muhe planirajte obaviti u fazi promjene boje plodova višnje i trešnje.

U Hrvatskoj su za suzbijanje trešnjine muhe na koštičavom voću registrirani insekticidi na osnovi dimetoata (Rogor 40, Chromogor,Perfekthion, Calinogor) s karencom od 21 dan te insekticid na osnovi acetamiprida (Mospilan 20 SP), registriran za suzbijanje trešnjine muhe na trešnji s karencom od 14 dana. Rane sorte višanja i trešanja nije potrebno tretirati.

U nasadima koštičavog voća potrebno je pratiti brojnost lisnih ušiju te prema potrebi obaviti tretiranje nekim od dozvoljenih insekticida npr. Calypso SC 480 (dozvoljen na breskvi i višnji) ili Pirimor 50 WG (dozvoljen na breskvi,višnji i šljivi).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom gospodarite u skladu sa zakonom.

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Koštičavo voće Šupljikavost lista Narančasta pjegavost Hrđa Krastavost Pepelnica Kozičavost lista Kaptan Sumpor Breskvin savijač Trešnjine muhe Jaja Ličinke Dimetoat Acetamiprid Lisne uši Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.