Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.05.2015. 18:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita nasada koštičavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 66
  • 3
  • 0

Od zadnje preporuke za zaštitu koštičavog voća prošlo je petnaest dana. Potrebno je ponoviti zaštitu protiv bolesti. Dozvolu za suzbijanje bolesti na koštičavom voću imaju pripravci na bazi kaptana (osim za višnju) i to Captan 50*, Captan WP 50 i Kastor.

*Dopuštena primjena i prodaja zaliha Captana 50 je do 01. srpnja 2015.

U nasadima šljive za preventivnu zaštitu i protiv bolesti mogu se koristiti pripravci na bazi mankozeba ili folpana kao što su Cadillac 80 WP, Dithane M-45, Mankozeb, Pinozeb M-45 ili Futura 50 WP.

Potrebno je obaviti i pregled na prisutnost lisnih ušiju, pa ukoliko primijetite jači napad, provedite tretiranje protiv ovih štetnika. Na svim vrstama koštičavoga voća mogu se koristiti:

  • Boxer 200 SL, Confidor SL 200, Congo, Dali, Calypso SC 480, (dozvola za breskvu, nektarinu, marelicu, trešnju i višnju) i
  • Pirimor 50 WG (dozvola za šljivu, breskvu,višnju).

Na feromonskim mamcima početkom mjeseca zabilježeni su veliki ulovi breskvinog savijača.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu, a prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: jadranka.beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Šljive Lisne uši Koštičavo voće Savjeti Breskvin savijač Savjetodavna služba Preporuke Jadranka Berić Pinozeb M-45 Kaptan Captan 50 Pirimor 50 WG Confidor SL 200 Feromon Mamci


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.