Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 13.05.2015. 15:00
  • Osječko-baranjska

Zaštita nasada koštičavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 38
  • 1
  • 0

Pregledom voćnjaka na više lokaliteta kao i korištenjem feromonskih trapova, zabilježen je let savijača, moljaca i trešnjine muhe kao i prisustvo lisnih ušiju na koštičavom voću. Stoga savjetujemo obaveznu insekticidnu zaštitu nasada.

Isto tako, zbog povoljnih vremenskih prilika za razvoj najznačajnijih bolesti, nužno je prije idućih oborina, obaviti i preventivnu fungicidnu zaštitu koštičavoga voća.

U nasadima šljiva zaštitu protiv šljivinog savijača (Cydia funebrana T.) obavite jednim od slijedećih pripravaka: Coragen 20 SC, Pirimor, Rogor 40, Kaiso ili Insegar 25 WP. Svi spomenuti pripravci suzbijaju i lisne uši na šljivama.

Preventivnu zaštitu protiv plamenjače šljive (Blumeriella jaapii R.) obavite sa Chromodinom S-65, Mankozebom ili Captanom 80 WG.

U nasadima ranih trešanja, koje su počele dobivati crvenu boju, zaštitu protiv trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi L.) obavite jednim Mospilanom ili Calypsom. Oba spomenuta pripravka suzbijaju i lisne uši na trešnjama.

U nasadima kasnijih trešanja, preventivnu zaštitu protiv kozičavosti lista (Polystigma rubrum P.) i šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla E.) obavite sa Chromodinom S-65, Mankozebom ili Captanom 80 WG. Za zaštitu nasada bresaka i nektarina od breskvinog savijača (Cydia molesta B.) i breskvinog moljca (Anarsia lineatella Z.) koristite Coragen 20 SC, Calypso ili Runner 240. Svi spomenuti pripravci suzbijaju i lisne uši na spomenutim vrstama voćaka.

Za preventivnu zaštitu protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla E.) koristite Merpan 80 WDG, Captan 80WG ili Pinozeb M-45. Preventivnu zaštitu obavite i protiv pepelnice (Sphaerotheca pannosa W.) i to s nekim od pripravaka na bazi sumpora kao što su Chromosul 80, Kumulus DF, Kossan WG ili Thiovit Jet.

Zaštitu voćnjaka obavljajte u večernjim satima i za mirna vremena, kako bi se očuvalo što više korisnih kukaca u nasadima. Sredstva obavezno koristite u količinama i na način naveden u uputama o korištenju, vodite evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite praznu ambalažu.

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing
e-mail: ivica.lovrincevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Feromonski trapovi Let Savijač Moljac Trešnjina muha Lisne uši Koštičavo voće Šljivin savijač Pirimor Lisne uši Plamenjača Captan 80 WG Rane trešnje Crvena boja Trešnjina muha Calypso Kozičavost lis


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs