• Obavijest voćarima
  • 10.07.2015. 15:00
  • Varaždinska

Zaštita nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 20
  • 1
  • 0

Posljednjih nekoliko dana u Varaždinskoj županiji, ovisno o lokalitetu, palo je između 11-14 litara kiše. U narednom razdoblju predviđaju se vrlo visoke temperature, te je potrebno je provoditi preventivnu zaštitu protiv krastavosti jabuke (Venturia inaequalis), nekim od površinskih fungicida kao što su Delan SC 750, Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Cadillac 80 WP. Polyram, Antracol WG 70 ili Ziram.

U nasadima gdje se pojavljuje pepelnica, moguće je koristiti neke pripravke na bazi sumpora. Pripravci na bazi sumpora na višim temperaturama mogu biti fitotoksični, pa je potrebno prskati u večernjim satima kada su temperature niže ili u ranim jutarnjim satima, kada nema rose.

Za suzbijanje druge generacije jabučnog savijača koristite insekticide Calypso 480 SC, Match EC, Mimic SC, Runner SC, Mospilan SP ili Affirm WG.

U nekim je intenzivnim voćnjacima utvrđena prisutnost jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum). Njena prisutnost najčešće se primjećuje na korijenovim izdancima i korijenovom vratu kao bijele paučinaste niti ispod kojih se nalaze uši, koje kad stisnemo, ispuštaju crvenu boju. Suzbijaju se najčešće zajedno s ostalim vrstama ušiju, savijača i drugih štetnika, no često treba pristupiti i dodatnom suzbijanju. Suzbija se prije kretanja vegetacije ili poslije berbe, prskanjem zone gdje se uši zadržavaju.

Preporuča se i pregledavanje nasade na prisutnost crvenog voćnog pauka. Visoke temperature i nedostatak oborina, pogoduju razmnožavanju ovog štetnika. Prag štetnosti je zadovoljen kada broj pauka po listu pomnožen s brojem dana do berbe, iznosi više od 500. Od akaricida, dozvolu uz ograničenja imaju Apollo, Demitan SC, Vertimec EC, Envidor SC i Zoom SC.

Važno je pratiti ograničenja primjene za preparate vodeći se Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća - dio integrirane zaštite.

Sredstva upotrebljavajte u skladu s uputom, evidentirajte prskanja, a praznu ambalažu propisno odložite.

Martina Borić, dipl. ing. agr.
[email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Varaždinska županija Krastavost jabuka Pepelnica Sumpor Fitotoksičnost Jabučni savijač Jabučne krvave uši Korijenovi izdanci Paučinaste niti Martina Borić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

YaraMila preporuke za jesensku primjenu u ratarskim kulturama

Samo uravnotežena kombinacija hranjivih tvari, primijenjenih u pravo vrijeme, omogućava maksimalne prinose i najbolju kakvoću uroda. No, kako se odlučiti što i kada primi...

Pročitaj cijelu bilješku