Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 13.05.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 49
  • 1
  • 0

Od posljednje upute za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka proteklo je devet dana. Iako je bilo najavljeno nekoliko desetaka mm oborina, protekli je vikend, posebno u večernjim satima u subotu 9. svibnja, obilježio vrlo jaki vjetar s olujnim udarima, te je na većini lokaliteta u središnjem i istočnom (donjem) dijelu Međimurja palo svega nekoliko mm kiše (npr.u Belici 1.0 mm, a u Svetom Juraju u Trnju samo 0.2 mm). Izuzetak su neki lokaliteti zapadnog (gornjeg) dijela Međimurja gdje je palo nekoliko desetaka mm kiše (npr. na mjernom lokalitetu Orehovčak tada je izmjereno 30.3 mm, a na mjernom lokalitetu Trnovčak 13.4 mm). Zabilježena je i tuča slabijeg intenziteta (Sveti Urban). Ipak, u slijedećim danima, a naročito 15. i 16. svibnja, očekujemo obilnije oborine u količinama od nekoliko desetaka mm. Nakon 7. svibnja, na netretiranim ili slabije zaštićenim stablima jabuke sorte zlatni delišes, pronašli smo prve znakove krastavosti (Venturia).

U takvim su nasadima, s nadolazećim oborinama, moguće sekundarne zaraze tek zametnutih plodova, pa stoga vlasnike plantažnih nasada jabuka i krušaka još uvijek upozoravamo na redovite mjere zaštite nasada od najopasnije gljivične bolesti krastavosti (Venturia inaequalis, Venturia pyrina). I dalje je potrebno redovito pratiti zdravstveno stanje nasada, te prema prijašnjim uputama, nastaviti preventivne zaštite, a samo u slučaju stvarne potrebe i kurativne. Plodovi jabuke se u ovom osjetljivom razdoblju kvalitetno mogu zaštititi samo preventivnom primjenom površinskih organskih fungicida. Lišće krušaka je manje osjetljivo na zaraze uzročnikom krastavosti, ali su mladi plodovi na primarne zaraze vrlo osjetljivi. U osjetljivim sortama jabuka potrebno je redovito suzbijati pepelnicu (Podosphaera leucotricha). Mogući izbor fungicida za zaštitu nasada jabuka od uzročnika krastavosti i pepelnice naveden je u preporuci od 4. svibnja (Tablica 2). U nasadima gdje se pronalaze znakovi krastavosti, svakako prije ili odmah nakon obilnijih oborina, preporučujemo primijeniti kurativne fungicide (npr. difenkonazol, fenbukonazol i sl.)

U danima nakon 30. travnja najprije smo preporučili usmjerenu primjenu insekticida radi suzbijanja više kategorija štetnika koji se javljaju krajem cvatnje jabuka, npr. lisnih ušiju (npr. Dysaphis), jabučnih osica (Hoplocampa), fitofagnih stjenica i prezimljujuće populacije moljaca kružnih mina (Leucoptera malifoliella). A prosječno 15 dana nakon toga, optimalno je vrijeme za drugu usmjerenu aplikaciju insekticida (mogući izbor insekticida naveden je u preporuci od 4. svibnja (Tablica 1). Nakon 5. svibnja zabilježili smo nešto brojniji let breskvina savijača (Cydia molesta) i leptira kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis) i to u nasadima jabuka u središnjem i zapadnom dijelu Međimurske županije, dok je nastavak leta prezimljujuće populacije moljaca kružnih mina (Leucoptera malifoliella), tijekom prve polovice mjeseca svibnja, brojniji nego tijekom zadnje dekade travnja.

U nasadima jabuka oštećenima tučom, u narednom razdoblju pratite populaciju jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum). Populacija crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) u kritičnoj se populaciji pojavila na dva lokaliteta u središnjem i zapadnom dijelu županije, uglavnom na vrlo osjetljivim sortama kao što su braeburn, crveni i zlatni delišes te gala. Na ostalim lokalitetima ovih dana nije još očitana kritična populacija ovog fiziološkog štetnika, pa u većini nasada primjena akaricida još ne bi bila opravdana.

Plodove kruške u narednom razdoblju treba preventivno zaštititi od uzročnika krastavosti (i drugih bolesti), a mogući izbor fungicida je naveden u preporuci od 4. svibnja (Tablica 3).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Kruške Olujni udari Međimurje Orehovčak Belica Sv. Juraj u Trnju Trnovčak Sveti Urban Zlatni delišes Krastavost Lišće Pepelnica Difenkonazol Fenbukonazol Lisne uši Jabučne osice Fitofagne st


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.