Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.04.2015. 14:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 72
  • 5
  • 0

Nasadi jabuka na području Koprivničko-križevačke županije nalaze se u početku cvatnje dok su kruške u punoj cvatnji. Prognostičari mogućnost novih oborina najavljuju početkom vikenda, pa voćarima preporučamo da prije kiše obave preventivnu zaštitu nasada.

U ovoj razvojnoj fazi za preventivnu zaštitu od uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis) mogu se koristiti fungicidi na bazi ditianona (Delan 700 WDG), mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Cadillac 80 WP, Penncozeb 75 DG), ciprodinila (Chorus 75 WG) ili pirimetanila (Pyrus SC 400).

U voćnjacima jabuka gdje je vidljiv razvoj pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) iz zaraženih pupova, prednost dajte pripravcima koji uz krastavost suzbijaju i pepelnicu kao što su Stroby DF, Zato 50 WG, Tercel WG. Uz kemijske mjere zaštite potrebno je i mehanički uklanjati zaražene mladice.

Bude li tijekom cvatnje kišovitih dana s temperaturom zraka iznad 18°C, jabukama i kruškama prijeti opasnost od širenja bakterijeske paleži (Erwinia amylovora).

Za preventivnu zaštitu (prije kiše) registrirani su bakarni pripravci Cuprablau Z, Nordox 75 WG, u sniženoj koncentraciji (deset puta manjoj od one koja se inače koristi u vegetaciji) uz mogućnost dodatka pripravkaAliette Flash.

U nasadima jabuka potrebno je pratiti let minera kružnih mina i jabučne osice pilatke te populaciju crvenog voćnog pauka i lisnih uši, a nasadima krušaka populaciju kruškine buhe.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja postupajte u skladu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Pepelnica Lisne uši Krastavost Savjeti Bakar Bakterijska palež Kruškina buha Crveni voćni pauk Dithane DG Neotec Savjetodavna služba Cuprablau Z Preporuke Željkica Oštrkapa-Međurečan Venturia inaequali


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.