Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.04.2015. 11:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 94
  • 8
  • 0

Nasadi jabuka na području Koprivničko-križevačke županije nalaze se u početku cvatnje dok su kruške u punoj cvatnji. Prognostičari mogućnost novih oborina najavljuju početkom vikenda, pa voćarima preporučamo da prije kiše obave preventivnu zaštitu nasada.

U ovoj razvojnoj fazi za preventivnu zaštitu od uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis) mogu se koristiti fungicidi na bazi ditianona (Delan 700 WDG), mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Cadillac 80 WP, Penncozeb 75 DG), ciprodinila (Chorus 75 WG) ili pirimetanila (Pyrus SC 400).

U voćnjacima jabuka gdje je vidljiv razvoj pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) iz zaraženih pupova, prednost dajte pripravcima koji uz krastavost suzbijaju i pepelnicu kao što su Stroby DF, Zato 50 WG, Tercel WG. Uz kemijske mjere zaštite potrebno je i mehanički uklanjati zaražene mladice.

Bude li tijekom cvatnje kišovitih dana s temperaturom zraka iznad 18°C, jabukama i kruškama prijeti opasnost od širenja bakterijeske paleži (Erwinia amylovora).

Za preventivnu zaštitu (prije kiše) registrirani su bakarni pripravci Cuprablau Z, Nordox 75 WG, u sniženoj koncentraciji (deset puta manjoj od one koja se inače koristi u vegetaciji) uz mogućnost dodatka pripravka Aliette Flash.

U nasadima jabuka potrebno je pratiti let minera kružnih mina i jabučne osice pilatke te populaciju crvenog voćnog pauka i lisnih uši, a nasadima krušaka populaciju kruškine buhe.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja postupajte u skladu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koprivničko - križevačka županija Puna cvatnja Krastavost Venturia inaequalis Delan 700 WGD Dithane DG Neotec Pyrus SC 400 Pepelnica Podosphaera leucotricha Zaraženi pupovi Stroby DF Zato 50 WG Bakterij


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije