Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 09.04.2015. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 57
  • 3
  • 0

Od prethodne preporuke za zaštitu jabuka i krušaka protiv krastavosti, proteklo je devet dana. Za slijedećih nekoliko, predviđa se rast temperatura do 20° C. To će dovesti do jačeg porasta lisne mase. Za početak slijedećeg tjedna najavljena je i mogućnost pojave lokalnih oborina. Upravo zbog toga potrebno je pratiti najave meteorologa i prije kiše, obaviti preventivnu zaštitu nekim od navedenih pripravaka:

Dodin: CHROMODIN S-65 WP ( Maksimalni broj tretiranja u sezoni - dva. Koristi se do faze balona.)

  • Ditianon: DELAN SC 750 (Maksimalni broj tretiranja u sezoni - šest)
  • Kaptan: CAPTAN 50*, CAPTAN 80 WG, CAPTAN WP 50, MERPAN 80 WDG i¸ KASTOR (Maksimalni broj tretiranja u sezoni: od 3- 5)
  • Mankozeb: DITHANE M-45, DITHANE DG NEOTEC, MANKOZEB, PINOZEB M-45,
  • STAR 80 WP, PENNCOZEB 75 DG i CADILLAC 80 WP (Maksimalni broj tretiranja u sezoni - tri)
  • Metiram: POLYRAM DF ( Maksimalni broj tretiranja u sezoni - tri)
  • Propineb: ANTRACOL WG 70 (Maksimalni broj tretiranja u sezoni - dva)
  • Ciram: ZIRAM 76 WG (Maksimalni broj tretiranja u sezoni - dva)
  • Folpan: FOLPAN 80 WDG i FUTURA 50 WP ( Maksimalni broj tretiranja u sezoni - četiri)

Kod sorte Zlatni delišes, primjena ovog sredstva može izazvati fitotoksičnost, ukoliko se upotrebljava od početka, pa tri tjedna nakon cvatnje.

*Sredstvu je ukinuta ili istekla registracija, no dopuštena je primjena i prodaja do datuma do kojeg je dopuštena prodaja zaliha odnosno do 01. srpnja 2015.

U zaštiti protiv pepelnice (Podosphaera leucotricha), prije cvatnje mogu se koristiti pripravci na bazi sumpora i to: Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Chromosul 80, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80 i Brimflo SC (Maksimalni broj tretiranja u sezoni - četiri), a kod osjetljivih sorata na ovu bolest može i Nimrod 25 EC.

Pratite pojavu štetnika i po potrebi, prije cvatnje obavite tretiranja protiv lisnih ušiju, savijača pupova i pipa.

Pridržavajte se ograničenja iz uputa, vezanih uz mogućnost miješanja i osjetljivost sorata kod nekih sredstava (npr. mješanje dodina i sumpora, Nimroda i ditiokarbamata, dodina i sl.)

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Zaštita jabuka i krušaka Krastavost Lisna masa Faza balona Folyram DF Futura 50 WP Zlatni delišes Fitotoksičnost Ukinuta registracija Pepelnica Dithane M-45 Folpan 80 WDG Sumpor Osjetljive sorte Jadra


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.