Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 17.04.2015. 11:00
  • Varaždinska

Zaštita nasada jabuka i krušaka od krastavosti

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 57
  • 2
  • 0

Budući da meteorolozi najavljuju oborine s petka na subotu i početkom sljedećega tjedna, važno je obaviti zaštitu jabuke i kruške protiv jedne od najvažnijih bolesti, a to je krastavost (Venturia inaequalis i V. pirina).

Nasadi jabuka i krušaka nalaze se u fazi početka cvatnje prema punoj cvatnji.

Zaštitu treba obaviti dan ili dva prije kiše, organskim fungicidima kao što su:

Djelatna tvar

Naziv preparata

Koncentracija

Mankozeb

Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Cadillac 80 wp, Dithane DG neotec,

0,25 %

Metiram

Polyram DF

0,20 %

Ditianon

Delan 700 WDG

0,05-0,075 % prije cvatnje, 50-75 grama na 100 litara vode

U integriranoj zaštiti fungicide iz skupine ditiokarbamata (mankozeb, metiram), smijemo koristiti maksimalno tri puta godišnje, no nikako ne uzastopno.

Pošto je vjetrovito i možda zbog vremenskih uvjeta neće bit moguće obaviti zaštitu nasada prije kiše, obavezno je nakon kiše, kada to vremenske prilike dozvole, obaviti zaštitu s nekim od preventivnih fungicida kojima se preporuča dodati neki od sistemika kao što su Score 250 SC ili Indar 5 EW. U tom slučaju dodajte kontaktni fungicid u količini od 2/3 napisane na etiketi.

U voćnjacima gdje se primijetio razvoj pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), potrebno je obaviti zaštitu, a prednost se daje onim preparatima koji uz krastavost suzbijaju i pepelnicu kao što su Stroby DF, Zato 50 WG ili Teracel WG ( koji je registriran samo za jabuke).

U nasadima jabuke potrebno je pratiti let minera kružnih mina, jabučne osice pilatke te populaciju crvenog voćnog pauka i lisnih ušiju. Postavljanjem feromonskih lovki prati se populacija savijača i minera. Jabučna osica se prati bijelim ljepljivim pločama, a uši žutim ljepljivim pločama. Nasad kruške važno je pregledavati na prisutnost kruškine buhe jer samo pravovremena primjena insekticida daje adekvatnu zaštitu. Važno je pregledavati nasade te ovisno o napadu i kritičnim brojevima primijećenih štetnika, primijeniti neko od registriranih sredstava.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavati. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu na propisan način.

Martina Borić dipl.ing.agr
Martina.Boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Oborine Krastavost Kiša Polyram DF Poyram DF Integrirana zaštita Ditiokarbamat Sistemik Score 250 SC Teracel WG Miner kružnih mina Jabučne osice pilatke Crveni voćni pauk Lisne uši Feromonske lovke


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]