Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 01.07.2014. 11:30
  • Međimurska

Zaštita nasada bresaka, nektarina i šljiva

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 61
  • 3
  • 0

Od posljednje preporučene upute za zaštitu koštičavog voća proteklo je 13 dana. U zadnjem tjednu proteklog mjeseca lipnja su zabilježene značajne oborine na području čitave Županije, ali u različitim količinama.

Tablica 1. Količina oborina (mm) u lipnju o.g. na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju:

Lokalitet

Ukupno oborina lipanj 2014. (mm)

Zabilježeno oborina od 24.-30.6. 2014. (mm)

Trnovčak 98,4 71,4
Novakovec 92,2 65,2
Belica 128,2 99,2

Donji Pustakovec

98,6 78,4
Orehovica 123,6 98,8

Najviše je kiše palo u središnjem Međimurju (lokaliteti Belica i Orehovica), gdje je zadnjih tjedan dana mjeseca lipnja o.g. izmjereno između 98,8 i 99,2 mm oborina. Značajno manje kiše palo je u sjevernom području središnjeg dijela Međimurja (lokalitet Novakovec) gdje je u istom razdoblju izmjereno nešto manje od 70 mm. U narednih nekoliko dana očekujemo toplo i sparno razdoblje, s najvišim temperaturama zraka između 24° i 29°C, uz slabiji vjetar i manju vjerojatnost oborina već tijekom sutrašnjeg dana.

Protekle oborine, uz narednu sparinu i vrućinu još uvijek pogoduju razvoju bolesti lišća i plodova koštičavog voća, npr. pepelnice (Sphaerotheca), krastavosti (Venturia), šupljikavosti lišća (Stigmina), te smeđe truleži plodova (Monilinia), dok se na šljivama još javljaju hrđa (Tranzschelia) i plamenjača (Polystigma). Nakon 20. lipnja o.g. ponovno se u jačoj mjeri pojavljuje ljetna populacija uzročnika crvljivosti plodova (Cydia), koja uzrokuje jaču naknadnu pojavu truleži (Monilinia).

Ipak, ljetne mjere zaštite u koštičavom su voću vrlo ograničene dozrijevanjem pojedinih voćnih vrsta i pripadajućom karencom sredstva za zaštitu bilja. Rane sorte koštičavog voća dozrijevaju, a berba je u tijeku pa takva stabla i/ili dijelove nasada tijekom ubiranja plodova ne preporučujemo tretirati kemijskim sredstvima za zaštitu bilja! Stoga u nasadima bresaka, nektarina i šljiva u narednim danima valja planirati mjere zaštite samo u sortama kasnije epohe dozrijevanja, čija berba započinje tek krajem mjeseca srpnja ili početkom kolovoza.

Prednost dajemo fungicidima kraće karence, npr. Signum DF u količini do 0,75 kg/ha ima propisanu karencu u koštičavom voću 7 dana. Premda je registriran za suzbijanje monilijske truleži plodova, djelotvoran je još na pepelnice, pjegavosti, krastavosti i hrđe. U breskvama, marelicama i šljivama proširenjem registracije moguće je od 2012. sezone koristiti pripravak Indar EW (0,06-0,1 %) s propisanom karencom samo 3 dana. Djelotvoran je protiv monilijske truleži, pepelnice, krastavosti i hrđa. Pripravak Nativo WG (0,02-0,03 %) ima propisnu karencu 7 dana u breskvama, nektarina, marelicama i šljivama, a učinkovit je na trulež plodova, pepelnice, krastavosti i hrđe. Protiv truleži plodova moguće je u narednom ljetnom razdoblju koristiti i pripravak Teldor 500 SC U količini do 1,0 lit./ha, uz karencu u šljivama i breskvama samo 3 dana.

Od druge polovice lipnja o.g. ponovno bilježimo veću brojnost leptira uzročnika "crvljivosti" plodova bresaka i nektarina. Naročito je brojna populacija breskvina savijača (Cydia molesta), a nakon 27. lipnja o.g. u središnjem dijelu Međimurja s letom je prestala prva generacija breskvina moljca (Anarsia lineatella)! Jaču populaciju breskvina savijača ponovno bilježimo nakon 20. lipnja o.g.!

Pri izboru insekticida za suzbijanje ljetne populacije uzročnika crvljivosti plodova (Cydia molesta) voditi računa o propisanoj karenci i najvećem broju dopuštenih tretiranja istim pripravkom u sezoni (u pravilu isti insekticid ne koristimo više od 2 puta tijekom sezone). Neki od njih su dobili privremeno dopuštenje od 2012. do 2015. sezone, npr. Coragen SC. Svakako u breskvama i nektarinama prednost dajemo u narednom razdoblju pripravcima Affirm WG (0,3-0,4 %) (K=7 dana), Runner SC (0,04 %) (K=7 dana), Mospilan (0,015 %) (K=14 dana) i Coragen SC (0,016-0,02 %) (K=14 dana).

Tek s početkom mjeseca srpnja o.g. očekujemo jači let ljetne ili druge generacije šljivina savijača (Cydia funebrana). Upravo je druga generacija ovog nametnika vrlo štetna na plodovima šljive u formi crvljivosti i naknadnog razvoja truleži (Monilinia), pa u narednim razdoblju preporučujemo planirati njegovo usmjereno suzbijanje, naročito na sortama šljiva koje dozrijevaju krajem srpnja ili tijekom kolovoza! Izbor insekticida je u šljivama značajno manji nego u breskvama i nektarinama, a prednost u narednom razdoblju dajemo pripravku Coragen SC (0,016-0,02 %) (K=14 dana). Protiv truleži plodova istovremeno je moguće dodati jedan od fungicida navedenih u zadnjim zaštitama kasnijih sorata dozrijevanja bresaka i nektarina (npr. Indar EW, Nativo WG, Teldor SC).

*Karenca (K) je najmanji broj dana od zadnje primjene sredstva za zaštitu bilja do početka berbe plodova!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]