AgroKlub.com

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Voćarstvo » Zaštita masline tijekom ožujka

Zaštita masline tijekom ožujka

Syngenta

Zaštita masline tijekom ožujka

Datum: 07.03.2015. 10:30 |

1

Kategorija:

Voćarstvo

Početkom ožujka kad se temperature podignu i nastupi vlažan period potrebno je obaviti zaštitu masline.

Najznačajnija i najučestalija bolest masline u našim krajevima je Paunovo oko (Spilocaea oleaginea). Radi se o uzročniku prisutnom u maslinicima tijekom cijele godine, napose na osjetljivim sortama (Oblica, Levantinka, Drobnica). Posebno je opasana bolest u gustim krošnjama i onima koje su izložene utjecaju visoke relativne vlage zraka. Osim paunova oka, maslinu napadaju i neke opasne bakterijske bolesti, a najznačajnija je Rak masline (Pseudomonas syringae). Bolest uzrokuje prijevremeno sazrijevanje plodova i negativno utječe na kvalitetu ulja.

Paunovo oko na maslini

Početkom ožujka, kad se temperature podignu i nastupi vlažan period, potrebno je obaviti zaštitu masline. Fungicid koji nam pruža najširi stupanj zaštite u ovoj fazi je Nordox 75 WG. Radi se o proizvodu na bazi bakrenog oksida, koji se čistoćom djelatne tvari, toksikološkim svojstvima, kao i niskom dozom primjene, izvanredno uklapa u programe integrirane i ekološke zaštite. Nordox 75 WG sadrži vrlo sitne čestice bakrenih iona pri čemu je više od 80% čestica ispod 2 µm (prosječno 1,2 µm). Zahvaljujući tome, uz dobru aplikaciju, postiže se vrlo ravnomjerna distribucija na biljnim organima. Nordox 75 WG ima naglašeno svojstvo spore redistribucije što mu osigurava visoku otpornost na ispiranje oborinama.

U razdoblju pred nama, dva su roka za zaštitu masline u intenzivnom uzgoju, prvi početkom ožujka i drugi 15-20 dana kasnije, zavisno od količine oborina. Doza Nordoxa za masline je 1,5 kg/ha ili 150 g/100 litara.

Foto: depositphotos.com, @digicomphoto


Syngenta Agro d.o.o.

Sponzorirani članak
Syngenta Agro d.o.o.
Zagreb, Hrvatska
tel: 01/388-7670
e-mail: savjeti.hrza@syngenta.com , web: www.syngenta.hr

Broj pregleda članka: 988; Uspješnost članka: 67.9

Tagovi: Zaštita, , Ekološka zaštita, Rak masline, Bolest masline, Sazrijevanje plodova, Osjetljive sorte

Ključne riječi članka: zastita, masline, tijekom, ozujka, masline, nordox, ožujka, bolest

Slike Zaštita masline tijekom ožujka