Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 04.04.2014. 15:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita masline od nametnika

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 196
  • 9
  • 0

Maslinare upućujemo na pregled mladih i obnavljanih nasada. Lokalno su zamijećene pojave i oštećenja od pipa (Otiorrhynchus spp.). Protiv pipa preporučamo postavljenje lovnih pojaseva koji mogu biti trakasti ljepljivi ili nitasti tekstilni.

Također, lokalno je zamijećena pojava i oštećenja vrhova izboja od jasminovog moljca (Palipita unionalis), ovaj štetnik, iako prisutan i u starim nasadima, posebno štetu pričinjava na mladim nasadima zbog kasnije otežanog i usporenog formiranja uzgojnog oblika. Prilikom pregleda treba obratiti pažnju na dva do tri vršna listića i prisutnost gusjenice između njih.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner