Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest maslinarima
  • 02.05.2014. 13:00
  • Zadarska

Zaštita masline od maslininog moljca i svrdlaša

Obavijest Savjetodavne službe za maslinare.

  • 941
  • 75
  • 0

Sudeći prema sve učestalijim pozivima maslinara s otoka zadarskog arhipelaga, posebice Dugog otoka, na nekim je sortama, ranije nego inače, zamjetan početak cvatnje maslina. Ništa neobično, obzirom da je ova vegetacijska sezona inače ranija od uobičajene za gotovo desetak dana.

Stoga otočanima, ako to vremenske prilike dopuste, već ovog vikenda preporučujemo zaštitu maslinika protiv prve generacije maslinog moljca (Prays oleae) i svrdlaša (Rhynchites cribripennis), uporabom pripravka Rogor 40 EC u kombinaciji, zbog bolje oplodnje, s jednim od folijarnih hranjiva na bazi mikroelementa bora. Rogor je ujedno i jedini pripravak u RH, koji ima dozvolu protiv štetnika svrdlaša.

Početak se cvatnje u priobalju očekuje idućeg tjedna, a u zaleđu (Ravni kotari) kroz desetak dana, pa maslinare upućujemo na ozbiljan pristup toj činjenici, obzirom na loša iskustva nekih od prijašnjih sezona, kada su se bilježile, posve nepotrebno, veće ekonomske štete uzrokovane ovim štetnicima.

Savjetujemo dakako, istu preventivnu zaštitnu mjeru, navedenu ranije. Istu zaštitnu mjeru preporučujemo i nakon oplodnje, kada je plod veličine 4 - 5 mm (zrno pšenice). Tada to činimo zbog druge generacije maslinina moljca (posebice ugroženi maslinici na otocima) i ponovo svrdlaša.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja. Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe.

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
E - mail: Ivan.Simicevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]