Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 13.05.2015. 18:00
  • Šibensko-kninska

Zaštita maslina

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 92
  • 3
  • 0

Masline su u obalnom području Šibensko-kninske županije, u fazi razvitka cvjetnih vjenčića, pa se ubrzo očekuje i početak cvatnje. U ovoj fazi maslinu napada ekonomski značajan štetnik, maslinin moljac (Prays oleae). Leptir maslininog moljca odlaže jaja na čašku cvijeta iz kojih se razvija gusjenica, koja se ubušuje u cvjetni pup i hrani njegovim sadržajem.

Pregledom lovki na opažačkim mjestima zabilježen je jaki let leptita prve cvjetne generacije maslininog moljca te se shodno tome mogu očekivati i značajne štete u fazi cvatnje.

Radi sprečavanje većih šteta preporuča se obaviti zaštitu jednim od pripravaka koji imaju dozvolu za ovu namjenu kao što su Decis 2,5 EC, Baturad WP ili Biobit WP.

Zbog bolje učinkovitosti, pripravke bi trebalo primjeniti neposredno prije pucanja rese ili najkasnije kad je otvoreno do maksimalno 5% cvjetova na maslini.

Maslinici u zaleđu županije (zaleđe Skradina, Miljevaca i zaleđe Vodica), ovisno o položaju i sorti, nalaze se u fenofazi formiranja cvjetnih resa i punjenja cvjetnih pupova. Na ovim područjima treba pričekati s provođenjem zaštite. Pripravke koristite prema uputama proizvođača.

Poljoprivrednici nakon prskanja moraju ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstva za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Masline Obalno područje Šibensko-kninska županija Cvjetni vjenčići Maslinin moljac Prays oleae Jaja Gusjenica Cvjetni pup Lovke Opažačka mjesta Prva generacija Štete Decis 2 5 EC Baturad WP Resa


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.