Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest maslinarima
  • 16.01.2014. 12:30
  • Primorsko-goranska

Zaštita maslina od zaraza

Upozoravaju se svi maslinari da pregledaju nasade maslina kako bi utvrdili stanje zarazom paunovim okom

Foto: freepik.com
  • 256
  • 18
  • 0

Preporuča se svim maslinarima da pregledaju svoje nasade kako bi utvrdili stanje zarazom paunovim okom - Spilocaea oleagina. Osobito je to bitno za nasade u kojima prevladavaju na ovu bolest osjetljivije domaće sorte, kao i nasade u kojima su izostala tretiranja protiv ove bolesti u jesen.

Učestale kiše, debele rose i za ovo doba godine visoke temperature mogle bi pogodovati, a ovisno o infekcijskom potencijalu u nasadu, ranom razvoju paunovog oka. Za zaštitu se preporuča korištenje pripravaka na osnovi krezoksim-metila (trgovačkog naziva Stroby WG), tebukonazola i trifloksistrobina (trgovačkog naziva Nativo 75 WG) ili difenkonazola (trgovačkog naziva Difcor). Ukoliko se primjenjuju pripravci na osnovi bakra treba voditi računa o mogućem padu temperatura.

Maslinari upisani u Upisnik integriranih proizvođača trebaju primjeniti sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća za 2014. godinu.

Korisnici ne smiju posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstava za zaštitu bilja potrebno je primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem Agroklub portalu, u Bazi zaštitnih sredstava.

Foto: freepik.com


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslinarstvo Paunovo oko SZB Gorski kotar Zaštita bilja Maslina


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?