Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 27.07.2015. 10:00
  • Zadarska

Zaštita maslina od svrdlaša

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 234
  • 12
  • 0

Maslinina muha (Bactrocera oleae) se i dalje lovi na svim pozicijama, no ulov je vrlo niskog intenziteta. Nakon kiše, koja je pala ovoga vikenda, očekuje se intenzivniji let spomenutog štetnika. Stoga preporučujemo organiziranu primjenu tzv. preventivne metode uporabom zatrovanih mamaca (pripravak Success bait ili Rogor 40 + Buminal ili Eco Trap vrećice).

Isto tako upućujemo na pregled maslinika od štetnika svrdlaša (Rhynchites cribripennis), posebno maslinare s Dugog otoka, na kojemu je ove godine već bilo većih problema s tim štetnikom. Dozvoljeno zaštitno sredstvo je na osnovi dimetoata, odnosno Rogor 40.

Eventualne zaštitne mjere obavljajte u jutarnjim satima. Maslinare i dalje pozivamo da prate naše obavijesti, kako bi na vrijeme bili informirani o svakoj novosti vezanoj uz uzgoj i zaštitu maslina. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi. Pri provedbi zaštitnih mjera pridržavajte se uputa proizvođača sredstava za zaštitu bilja, uredno vodite evidencijsku listu, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Zadarske županije održat će se 31. kolovoza 2015. u Nadinu, Nadinsko blato, od 08:00 do 10:00 sati. Detalje o potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

Ivan Šimičević, dipl.ing.agr.
E - mail: ivan.simicevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinina muha Intenzivniji let Preventivne metode Zatrovani mamci Svrdlaš Dugi otok Rogor 40 Zadarska županija Nadin Ivan Šimićević Prazna ambalaža


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo