Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita masline
  • 27.11.2015. 12:20

Zaštita maslina od paunovog oka i raka

Tokom berbe maslina često se oštete grančice i kora drveta pa na ta mjesta dođu bakterije koje uzrokuju rak masline.

  • 320
  • 31
  • 0

Tijekom berbe maslina, bilo da se radilo o ručnoj ili strojnoj berbi, dolazi do lomljenja odnosno oštećenja grančica i kore drveta. Takva mjesta su potom pogodna za napad bakterijskog raka masline (Pseudomonas syringae pv.savstanoi), što je jedan od najčešćih uzroka sve prisutnije pojave te bolesti u dalmatinskim maslinicima.

"Istovremeno, nakon dužeg razdoblja mirnog vremena, a slijedom višegodišnjeg prosjeka, očekuju se obilnije oborine, koje u kombinaciji s nešto višim temperaturama i to onima iznad 8 ˚C mogu utjecati na pojavu i razvoj paunovog oka (Spilocaea oleagina). Protiv obje bolesti registriran je pripravak Neoram WG", kaže dipl.ing. Antun Kotlar.

Za suzbijanje paunovog oka može se upotrijebiti i pripravak Stroby WG, no napominjemo da on nema učinak na bakterijski rak masline.


Tagovi

Berba maslina Oštećenje grančica Kora drveta Bakterijski rak Masline Dalmatinski maslinici Paunovo oko Neoram WG Stroby WG


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.