Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 24.07.2015. 12:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita maslina od muhe i svrdlaša

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 1.591
  • 6
  • 0

Prema ovotjednim očitanjima na kontrolnim punktovima, bilježimo let maslinove muhe (Bactrocera oleae), no još uvijek u vrlo niskom intenzitetu. Kako su za vikend i slijedeći tjedan najavljene češće lokalne oborine, očekujemo mogućnost intenziviranja leta ovoga štetnika. Ukoliko u posljednja dva tjedna u nasadu nije primjenjivan insekticid za suzbijanje maslininog svrdlaša, niti nema svježe vidljivih simptoma napada, preporučamo protiv maslinine muhe (Bactrocera oleae) započeti s preventivnim tretiranjima, primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom, trgovačkog naziva Success bait.

Naglašavamo i važnost pravovremenog početka primjene metode mamaca, kojom suzbijamo odrasli oblik muhe, prije odlaganja jaja u plod. Upućujemo maslinare da u nasade postave obične žute ljepljive ploče te da u slijedećem razdoblju redovno pregledavaju i prate kretanje zaraze na plodu (pregled 100 plodova). Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe tjedno na običnoj žutoj ploči ili 5 % napadnutih plodova (jaje+ ličinka).

Kurativno tretiranje (tretiranje širom), opravdano je kod 10-15% napadnutih plodova (jaje+ličinka), primjenom pripravaka na osnovi dimetoata ili deltametrina.

Nastavno na obavijesti od 05. i 12. lipnja te 01. i 10. srpnja i dalje, upozoravamo na napad maslininog svdlaša (Caenorhinus cribripennis). U ekstenzivnim i tradicionalnim maslinicima, u kojima do sada nisu provedene mjere zaštite, vidljive su štete u vrlo visokom postotku. Maslinin svrdlaš u ovom razdoblju odlaže jaja u plodove, nakon čega možemo očekivati još jedan val ishrane na plodovima prije povlačenja. Intenzitet pojave svrdlaša je različit, pa tako i u narednom razdoblju može varirati ovisno o lokalitetu i do tada provedenim mjerama zaštite u prethodnim sezonama. Sada, u vrijeme početka okoštavnja, napad ovog štetnika je vrlo prepoznatljiv i lako uočljiv, pa zaštitu provodite samo ukoliko je to potrebno, a što se vidi po većem broju crnih plodića i svježim ubodima (male crne okrugle točkice). I dalje upućujemo na redovite preglede nasada na prisutnost i aktivnost ovog štetnika, a pogotovo onih nasada koji se nalaze u blizini neodržavanih i zapuštenih maslinika, zbog mogućeg naleta štetnika s takvih površina. Prema potrebi, a ovisno o do sada obavljenim mjerama zaštite, intenzitetu te vremenu pojave štetnika u pojedinom nasadu, treitranje ponovite.

Popis pripravaka naveden je u obavijesti od 08. lipnja 2015. godine, a možete ih se prisjetiti ovdje. Primjenom raspoloživih agrotehničkih mjera pospješite razvoj ploda. Za dodatnu zaštitu pčela, insekticide primijenjujte u doba dana kada pčele više ne lete, a zatravljene maslinike prije aplikacije pokosite.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na na ovoj web adresi. Ne smiju se posjedovati, skladištiti ili primijenjivati sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja. Vodite evidenciju o prskanjima i čuvajte je tri godine. Evidencija se može voditi u elektroničkom ili pisanom obliku i mora sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija) te veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinova muha Maslinin svrdlaš Success bait Mamci Žute ljepljive ploče Plodovi Prag štetnosti Zapušteni maslinici Agrotehničke mjere FIS Evidencija Karmen Karlić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.