Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 09.06.2015. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska

Zaštita maslina od moljaca i svrdlaša

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 210
  • 14
  • 0

Pregledom lovnih trapova na opažačkim lokalitetima, bilježi se jaki let druge generacije maslinovog moljca (Prays oleae). Savjetujemo maslinarima da obave zaštitu kada je plod masline veličine 4 do 5 mm. Za njegovo mogu se koristiti pripravci na osnovi dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili deltametrina (Decis 2,5 EC). Pripravak na osnovi deltametrina ima slabije djelovanje pri povišenim temperaturama. Pripravci dozvoljeni za suzbijanje gusjenica maslinovog moljca u ekološkoj proizvodnji su Baturad WP, Biobit WP ili Neemazal T/S.

Također se preporuča redoviti tjedni pregled maslina do okoštavanja i to na prisutnost maslinovog svrdlaša (Rynchites cribripennis), posebno u maslinicima na kamenitim površinama te onima koji se nalaze u blizini zapuštenih i neobrađenih maslinika. Pregled se obavlja trešnjom grana na bijelu podlogu te pregledom plodova. Svrdlaš najveće štete radi nakon oplodnje na malim plodovima, jer nakon uboda plodovi vrlo brzo pocrne i otpadaju. Za njegovo suzbijanje u RH je registriran pripravak Rogor 40.

Provođenjem mjera za suzbijanje maslinovog moljca ujedno djelujemo i na smanjenje prisutnosti maslinovog svrdlaša. Tretiranja protiv svrdlaša treba isključivo provoditi na temelju pregleda i prema procjeni inteziteta pojave štetnika.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite po mirnom vremenu, sukladno uputi proizvođača, a ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi. Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja u Splitsko-dalmatinskoj županiji će se održati 23.rujna 2015. kod Poljoapoteke Hipodrom, Put Piketa 24 u Sinju, od 09.00 do 11.00 sati.

Silvija Marušić, dipl.ing.agr.

silvija.marusic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Lovni trap Maslinov moljac Plod Diametoat Deltametrin Gusjenice Ekološka proizvodnja Okoštavanje Maslinov svrdlaš Intenzitet Prazna ambalaža Splitsko-dalmatinska županija Sinj Silvija Marušić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]