Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.07.2015. 15:00
  • Istarska

Zaštita maslina od maslinovog svrdlaša

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 238
  • 11
  • 0

Upozoravamo maslinare s područja južne Istre na prisustvo maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis), ali u daleko manjoj mjeri nego do sada. Stoga, upućujemo maslinare da i dalje pregledavaju svoje maslinike. Jer vizualnim pregledom plodića, mogu se uočiti svježi ubodi i crni plodići ukoliko ih ima, a uspješna je i metoda otresanja grana na bijelu podlogu. Mjere zaštite provodite samo ukoliko se vidi veći broj crnih plodića i svježih uboda.

Također upozoravamo maslinare s područja cijele Istre da je započeo let maslinine muhe, te da se može započeti s preventivnom mjerama zaštite. U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje (insekticid + atraktant). Od insekticida se mogu koristiti oni na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromgor, Perfekthion, Calinogor) te atraktant Buminal. U tu svrhu se također može koristiti i gotov pripravak pod nazivom Success bait.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja. Podaci o njima vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom i na ovoj web adresi.

Preparate koristite prema uputama proizvođača i nakon tretiranja popunite evidencijsku listu o uporabi zaštitnih sredstava.

Marina Kocijančić, dipl. ing. agr.
[email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinari Južna Istra Maslinin svrdlaš Vizualni pregled Maslinici Maslinina muha Zatrovani mamci Krošnja Success bait Marina Kocijančić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.