Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.05.2015. 14:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Zaštita maslina od maslinina moljca

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 55
  • 2
  • 0

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji masline se nalaze u fenofazi razvoja cvjetnih vjenčića te se ubrzo očekuje cvatnja. U ovom razvojnom stadiju maslinu napada značajan štetnik, maslinin moljac (Prays oleae). Leptir maslininog moljca odlaže jaja u čašku cvijeta, a gusjenica koja se razvija izgriza cvjetni pup. S obzirom da na opažačkim mjestima zadnjih dana bilježimo značajan ulov prve generacije leptira maslininog moljca, moguće su značajne štete u cvatnji.

Radi umanjenja šteta od navedenog štetnika, preporučamo provođenje kemijske zaštite neposredno pred pucanje rese ili najkasnije kad je otvoreno 5% cvjetova. Pripravci koji imaju dozvolu za suzbijanje maslininog moljca u ovom razvojnom stadiju su Biobit WP, Baturad WP (koji imaju dozvolu i u ekološkoj i u integriranoj proizvodnji) te Decis 2,5 EW s dozvolom u konvencionalnoj proizvodnji.

Pripravke koristite sukladno uputama na etiketi. Svako tretiranje evidentirajte, a ambalažu zbrinite na propisani način.

Poljoprivrednici ne smiju posjedovati, skladištiti ili primijenjivati sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi.

Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
E-mail:ivana.tomac.talajic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Dubrovačko-neretvanska županija Masline Cvatnja Maslinin moljac Prays oleae Leptir Gusjenica Cvjetni pup Pucanje rese Biobit WP Decis 2 5 EW Ivana Tomac Talajić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo