Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 09.06.2015. 09:00
  • Zadarska

Zaštita maslina nakon cvatnje

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 858
  • 10
  • 0

Cvatnja maslina u Zadarskoj županiji je završila. Stoga podsjećamo maslinare na obaveznu provedbu zaštitnih mjera protiv druge generacije maslinina moljca (Prays oleae) i maslinina svrdlaša (Rhynchites cribripennis) i to nakon oplodnje, kada je plod veličine 4 do 5 mm. Preporučujemo uporabu jednog od pripravaka na bazi aktivne tvari dimetoata, učinkovitih protiv oba spomenuta štetnika, primjerice, Rogora 40 EC, Zagora ili Perfekthiona.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) kojeg možete pronaći ovdje.

Pri provedbi zaštitnih mjera pridržavajte se uputa proizvođača korištenog sredstava, uredno vodite evidenciju o prskanju, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Akcija sakupljanja ambalažnog otpada provest će se 31. kolovoza 2015. godine u Nadinskom blatu u vremenu od 08:00 do 10:00 sati.

Preuzima se isključivo prazna ambalaža tvrtki, proizvođača i uvoznika sredstava za zaštitu bilja koji financiraju projekt i omogućavaju korisnicima njihovih proizvoda besplatan povrat ambalaže, a to su: Agroteks, AgroChem-Maks, BASF Croatia, Bayer Crop Science, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Orchem, Pinus Agro, Syngenta Agro i Stockton.

"Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena! Molimo poljoprivrednike koji imaju više od cca.100 kg ambalaže ili 1 big bag (cca. 1m3) da je ne donose na navedene lokacije već da se direktno jave tvrtki C.I.A.K. d.o.o. na broj telefona 01/3463-521 ili e-mail: [email protected] pa će preuzimanje biti organizirano na njihovoj lokaciji. Skuplja se isključivo prazna, kontaktna ambalaža kao što su boce, kanistri i vrećice dok se kutije, kutijice i omotne folije, koje nisu bile u kontaktu s proizvodom, mogu odložiti u spremnike za papirni ili plastični otpad", ističu u tvrtki C.I.A.K.

"Donosioci otpada dužni su sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada. Otpad proizvođača koji ga donese bez Pratećeg lista i Deklaracije, neće biti prihvaćen. Obrasci Pratećeg lista za opasni otpad (Obrazac PL-Oo) i Deklaracije o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada (Obrazac DFKSO) mogu se kupiti u trgovinama Narodnih novina", poručuju iz CROCPE.

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
E - mail: [email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Masline Zadarska županija Maslinin moljac Maslinin svrdlaš Dimetoat Ambalažni otpad Akcija Nadinsko blato Ivan Šimičević


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🧄🧄🧄Primamo naruđbe za pravi domaći češnjak iz vlastite proizvodnje, jesenjska sadnja, sorta rani ljubičasti, odlična mirisa i okusa i te pogodno za konzumaciju i sadnju, sve ručno obrađivano i tretirano samo se eko i prirodnim preparatima(C... Više [+]