Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 17.06.2015. 18:00
  • Varaždinska

Zaštita lišća i plodova koštičavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 77
  • 4
  • 0

Obavještavaju se vlasnici nasada koštičavih voćaka da u slijedećem razdoblju, zbog klimatoloških prilika, provedu zaštitu protiv bolesti lišća i plodova. Najčešće bolesti, koje se javljaju na koštičavom voću u ovom razdoblju su, šupljikavost lista (Stigmina carpophilla), pepelnica (Sphaerotheca), krastavost (Venturia), palež grančica i trulež plodova (Monilinia) te hrđa (Tranzcchelia), najčešće na šljivama.

S obzirom na blizinu berbe, kod ranijih sorta voćaka, važno je pri biranju sredstva za zaštitu, odabrati ona s kraćom karencom (ovisno o vremenu dozrijevanja plodova). Karenca je vrijeme koje mora proći od zadnjeg tretiranja sredstvima za zaštitu bilja, do berbe.

Protiv šupljikavosti lista na nektarinama i breskvama, koristite površinske pripravke kao što su Captan 50 WP, Captan 50 i Kastor, a protiv pepelnice Chromosul 80, Kalinosul 80 WG ili Sumpor SC 80. Protiv truleži upotrijebite Switch 62,5 WG, Teldor sc 500, Nativo 75 WG ili Luna Experience SC. Breskvinog savijača i moljca, pratimo pomoću feromonskih mamaca. U nadolazećem razdoblju bit će potrebno usmjereno suzbijanje ovih štetnika, insekticidima kraće karence kao to je Affirm WG ili Runner SC, koji imaju karencu od sedam dana.

Pratimo i šljivinog savijača, čiju drugu generaciju očekujemo krajem lipnja, a usmjerenu zaštitu provodimo nakon što zabilježimo kritičan broj ulovljenih štetnika po mamcu, odnosno 5 do 10 leptira tjedno.

Od 01. siječnja 2014. godine, svi proizvođači dužni su se pridržavati Načela integrirane zaštite bilja, prema Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća, koja izdaje Ministarstvo poljoprivrede. Sukladno tome, potrebno je pratiti ograničenja navedena za pojedina sredstva.

Prije primjene sredstva za zaštitu bilja, pročitajte uputu za primjenu, svako tretiranje evidentirajte, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Martina Borić, dipl. ing. agr
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koštičavo voće Šupljikavost lista Pepelnica Krastavost Palež grančica Trulež plodova Hrđa Šljive Rane sorte Kraća karenca Nektarine Breskve Breskvin savijač Moljci Feromonski mamci Integrirana zaštit


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs