Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 02.06.2014. 15:55
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita lijeske

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 465
  • 18
  • 0

Pregledom nasada lijeske na listovima su uočeni simptomi pjegavosti lista (Gloeosporium coryli). Za suzbijanje ove bolesti, kao ni drugih bolesti lista, ne postoje registrirani pripravci u RH.

Osim toga, bilježimo pojavu lisnih ušiju (Aphididae) u nešto manjem intenzitetu nego u prethodnoj godini tako da upozoravamo proizvođače da izvrše pregled. Za suzbijanje ovih štetnika za sada je registriran pripravak: Kaiso.

U nasadima lijeske potrebno je izvršiti pregled na prisutnost ljeskotoča (Balaninus nucum) i to metodom otresanja. Pregled treba raditi u rano jutro ili navečer. Kritičnom brojkom smatra se ulov tri do četiri pipe po grmu. U prethodnoj godini veći ulov bio je tijekom lipnja. Za sada su u RH za suzbijanje ovog štetnika registrirani pripravci: Calypso SC 480 (na mnogim drugim kulturama registriran je i za suzbijanje lisnih ušiju) i Mesurol WP 50. Oštećenja na plodovima koje uzrokuju štetnici (ljeskotoč i stjenice), kao i vlažno vrijeme sa dosta oborina, mogu kao posljedicu imati jaču pojavu smeđe truleži ploda (Monilia spp). Za suzbijanje ove bolesti registriran je pripravak Bordoška juha, Caffaro20 WP, i to tijekom svibnja i lipnja (pridržavati se ograničenja u vezi primjene navedene u uputi).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MP-a. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja (SZB) zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi SZB, a sve je to propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!