Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 22.03.2014. 18:15
  • Zagrebačka

Zaštita kruške i jabuke

Obavještavaju se voćari neka zaštite kruške i jabuke od krastavosti, pepelnice, krvave uši i crvenog voćnog pauka

  • 70
  • 4
  • 0

Visoke dnevne temperature zraka koje bilježimo proteklih dana uvjetovale su brz razvoj pupova na kruškama i jabukama. Jabuke se nalaze u razvojnoj fazi mišijih ušiju, a na sorti Idared može se uočiti rozi vrh cvijeta.

Obzirom da meteorolozi najavljuju kišu početkom narednog tjedna preporučujemo preventivnu zaštitu jabuka i krušaka protiv krastavosti jabuka (Venturia inaequalis) kontaktnim organskim fungicidima: Delan 500 SC, Delan 700 WDG, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80, Mankonor.

Pregledom nasada uoćeni su i prvi simptomi pepelnice (Podosphaera leucotricha) na tek otvorenim mladim listićima pa upozoravamo na njenu pojavu. Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu pripravaka na osnovi sumpora.

U nasadima jabuka gdje je prisutna krvava uš (Eriosoma lanigerum), potrebno je prije cvatnje izvršiti tretiranje aficidom Pirimor 50 WG. Prezimljava na korjenovom vratu stoga za učinkovitu zaštitu potrebno je rasprskivače prskalica usmjeriti prema tim dijelovima stabla.

Porast temperature zraka pogoduje razvoju populacije crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) osobito u nasadima s jakom prošlogodišnjom zarazom, pa voćarima savjetujemo da prate populaciju ovog štetnika. U kruškama u ovom momentu ne koristiti insekticide za suzbijanje kruškine buhe (Psylla pyri).

Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12 čl. 30) i Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Jabuke Kruška Krastavost Krvave uši Crveni voćni pauk Pepelnica SZB Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]