Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 22.03.2014. 19:15
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita kruške i jabuke

Obavještavaju se voćari neka izvrše zaštitu kruške i jabuke od krastavosti, papelnice, krvavih uši i crvenog voćnog pauka

  • 115
  • 6
  • 0

Vrlo toplo vrijeme u proteklom razdoblju ubrzalo je razvoj jabuka i krušaka te se one nalaze u razvojnoj fazi pojave cvijetova. Prognostičari za kraj vikenda i početak narednog tjedna najavljuju kišu te preporučamo izvršiti preventivnu zaštitu od infekcije uzročnikom krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis).

U ovoj razvojnoj fazi mogu se koristiti preventivni organski fungicidi na bazi ditianona (Delan SC 750, Delan 500 SC ili Delan 700 WDG), mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neo Tec, Mankozeb, Pinozeb, Star 80, Crittox MZ 80, Caiman, Mankonor, Cadillac 80 WP, Mankokal), kaptana (Merpan, Captan, Stoper), dodina (Dodine S-65, Chromodin S-65 WP), metirama (Polyram DF).

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) preporučamo već prije cvatnje početi zaštitu pripravcima na osnovi sumpora. Pregledom voćnjaka zabilježena je pojava savijača pupova i grbica te je potrebno pratiti njihovu brojnost i prema potrebi izvršiti zaštitu prije cvatnje pripravcima Runner 240 EC, Insegar 25 WP i Laser.

Također je potrebno pratiti i izlazak crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i lisnih uši iz zimskih jaja. U voćnjacima gdje je prisutna jabučna krvava uš (Eriosoma lanigerum) poželjno je prije cvatnje izvršiti njeno suzbijanje selektivnim aficidom Pirimor 50 WG. Za bolji učinak insekticida potrebno je koristiti veći utrošak škropiva i okvašivač, a prskanje obaviti na temperaturi višoj od 10°C kako bi se uz njegovo želučano i kontaktno djelovanje ostvarilo i djelovanje putem para.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skaldu sa zakonom.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Jabuke Kruška Krastavost Krvave uši Crveni voćni pauk Pepelnica SZB Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tko ne voli bamiju, ne mora ni da živi ;)
#bamija