Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 23.04.2014. 13:53
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita kruške i jabuke od krastavosti i mrljavosti

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 114
  • 8
  • 0

Od posljednje preporuke o zaštiti jabuke i kruške od uzročnika krastavosti ploda i mrljavosti lista jabuke (Venturia inaequalis) i kruške (Venturia pyrina) prošlo je pet dana, koje je obilježilo nestabilno vrijeme sa čestim pljuskovima.

Budući da je mlado lišće izuzetno osjetljivo na infekcije fuzikladijem, u ovakvim uvjetima, koji su povoljni za ostvarivanje infekcija, potrebno je ponovno provesti zaštitu nasada. Preporučamo upotrebu jednog od pripravaka sistemičnog djelovanja, koji u ovakvim uvjetima pružaju pouzdaniju zaštitu i djeluju kurativno po potrebi (Score 250 EC, Cros, Difcor, Scissor EC, Indar 5 EW, Punch 10 EW, Baycor WP 25), u kombinaciji sa jednim od preventivnih pripravaka, koji produljuju period preventivne zaštite (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Star 80, Pinozeb M-45, Delan 700 WDG, Delan 500 SC, Delan SC 750 ili Polyram DF).

Ne preporučujemo kombinirati pripravke na bazi mankozeba sa pripravcima na bazi difenkonazola (Score 250 EC i sl.) jer im se u kombinaciji umanjuje djelotvornost. Navedeni sistemici suzbijaju i pepelnicu jabuke (Podosphaera leucotricha).

Podsjećamo voćare u integriranoj proizvodnji da se drže ograničenja u vezi max. broja tretiranja pojedinim pripravcima, kao i ostalih ograničenja navedenih u Tehnološkim smjernicama za integriranu proizvodnju.

Kako bi se spriječila pojava rezistentnosti, za svako tretiranje voćnjaka potrebno je primijeniti sistemik iz druge kemijske skupine, odnosno, drugačijeg mehanizma djelovanja. Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]