Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 22.05.2015. 18:00
  • Osječko-baranjska

Zaštita koštičavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 35
  • 1
  • 0

Upozoravamo proizvođače koštičavog voća kao što su breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje i šljive, kako će obilnije oborine koje su pale ovih dana, uz umjerene temperature zraka, pogodovati pojavi i razvoju uzročnika bolesti šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophilla) i kozičavosti lista trešnje i višnje (Blumeriella jaapii). Preporuča se protiv uzročnika navedenih bolesti nasade tretirati jednim od pripravaka kao što su CADILLAC 80 WP, CAPTAN WP 50, DITHANE M-45, MANKOZEB, PINOZEB M-45 ili CHROMODIN S-65.

Važno je voditi računa o karenci, a vezano uz rane sorte trešanja, marelica i bresaka, koje su već u berbi ili će se skoro brati.

Isto tako treba obaviti zaštitu protiv breskvinog savijača (Cydia molesta), koji se lovio u kritičnom broju, pa preporučujemo uporabu insekticida RUNNER 240 SC ili CORAGEN 20 SC.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na webu. Pridržavajte se uputa proizvođača sredstava za zaštitu bilja. Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste korištenih pripravaka te propisno zbrinjavanje prazne ambalaže.

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.
E - mail: ivan.simicevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Šljive Višnje Marelice Trešnje Nektarine Koštičavo voće Breskve Savjeti Rane sorte Karenca Šupljikavost lista Breskvin savijač Savjetodavna služba Kozičavost lista Preporuke Coragen 20 SC Ivan Šimičević Cadillac 80 WP


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]