• Obavijest voćarima
  • 14.05.2015. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita koštičavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 69
  • 6
  • 0

Od zadnje preporuke za zaštitu koštičavog voća prošlo je petnaest dana. Potrebno je ponoviti zaštitu protiv bolesti. Dozvolu za suzbijanje bolesti na koštičavom voću imaju pripravci na bazi kaptana (osim za višnju) i to Captan 50*, Captan WP 50 i Kastor.

*Dopuštena primjena i prodaja zaliha Captana 50 je do 01. srpnja 2015.

U nasadima šljive za preventivnu zaštitu i protiv bolesti mogu se koristiti pripravci na bazi mankozeba ili folpana kao što su Cadillac 80 WP, Dithane M-45, Mankozeb, Pinozeb M-45, Futura 50 WP.

Potrebno je obaviti i pregled na prisutnost lisnih ušiju, pa ukoliko primijetite jači napad, provedite tretiranje protiv ovih štetnika. Na svim vrstama koštičavoga voća mogu se koristiti:

- Boxer 200 SL, Confidor SL 200, Congo, Dali, Calypso SC 480, (dozvola za breskvu, nektarinu, marelicu, trešnju i višnju) i

- Pirimor 50 WG (dozvola za šljivu, breskvu,višnju).

Na feromonskim mamcima početkom mjeseca zabilježeni su veliki ulovi breskvinog savijača.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu, a prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: [email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koštičavo voće Kaptan Captan 50 Šljive Pinozeb M-45 Lisne uši Confidor SL 200 Pirimor 50 WG Feromon Mamci Breskvin savijač Jadranka Berić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mislim da sam našla uzrok svog imuniteta na koronu 😅 (1997. godina, malo selo i klanje kokoša).