Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.05.2015. 10:00
  • Zadarska

Zaštita koštičavoga voća na zadarskom području

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 52
  • 2
  • 0

Koštičavo voće kao što su breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje i šljive, nalaze se u fazi formiranja plodova, s time da su rane sorte trešanja u fazi zriobe. Promjenjivi vremenski uvjeti s kišom, koju prognostičari najavljuju za nadolazeći vikend, pogodovati će pojavi i razvoju uzročnika bolesti šupljikavost lista koštičavog voća (Stigmina carpophilla) te kozičavosti lista trešnje i višnje (Blumeriella jaapii). Stoga savjetujemo da protiv uzročnika navedenih bolesti, nasade tretirate jednim od ovih pripravaka, vodeći računa o karenci:

Trgovački naziv pripravka

Namjena

kultura

Captan 50/50 Wp

šupljikavost lista

koštičavo voće

Captan 80 WG, Merpan 80 WDG

šupljikavost lista

marelica, višnja

Dithane M-45, Pinozeb M-45, Cadillac

kozičavost

trešnja, višnja

Ako se pregledom nasada utvrdi prisutnost lisnih ušiju, suzbijanje provedite jednim od slijedećih pripravaka, također vodeći računa o karenci:

  • Calypso SC 480 (breskva, marelica, nektarina, trešnja),
  • Mospilan 20 SP (breskva, trešnja ),
  • Teppeki 500 WG (šljiva, breskva).

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi.

Pri provedbi zaštitnih mjera, pridržavajte se uputa proizvođača sredstava za zaštitu bilja, uredno vodite evidencijsku listu, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.
E - mail: ivan.simicevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koštičavo voće Breskve Nektarine Marelice Trešnje Višnje Šljive Plodovi Rane sorte Zrioba Kiša Šupljikavost lista Kozičavost lista Karenca Captan 80 WG Cadillac Lisne uši Calypso SC 480 Mospilan 2


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]