Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.04.2015. 18:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita koštičavog voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 85
  • 3
  • 0

Neke od koštičavih voćaka, kao što su pojedine sorte šljiva, višanja, trešnji i bresaka, nalaze se upunoj cvatnji. Cvatnja je osjetljiva razvojna faza za infekcije uzročnikom monilijske paleži cvata i rodnih grančica (Moniia/ Monillinia laxa). Da bi se infekcija ostvarila, potrebna je kiša. Gljivica zarazi cvijet, koji se suši, a preko cvijeta ulazi i u rodne grančice, koje također odumiru. Ako bolest uzme maha, s vremenom dođe do propadanja odnosno sušenja čitavog stabla.

Zaštitu od navedene bolesti koštičavih voćaka potrebno je provesti prije najavljene kiše, u fazi cvatnje voćaka. Mogu se koristiti slijedeći fungicidi: Signum, Switch 62,5 (nije registriran za višnju), Chorus 50 WG ( nije registriran za trešnju), Zino ( krajnji rok za prodaju i primjenu je 01.06.2015.), te Teldor SC 500 ( nije registriran za višnju).

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS-u).

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. Gubaševo 47c u Zaboku, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Šljive Višnje Trešnje Fungicidi Zabok Koštičavo voće Breskve Savjeti Teldor SC 500 Savjetodavna služba Preporuke Monilinia laxa Switch 62 Signum Sanja Gregurić Zino Chorus 50 WG C.I.A.K. d.o.o.


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]