Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.04.2015. 13:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita koštičavog voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 118
  • 7
  • 0

Neke od koštičavih voćaka, kao što su pojedine sorte šljiva, višanja, trešnji i bresaka, nalaze se u punoj cvatnji. Cvatnja je osjetljiva razvojna faza za infekcije uzročnikom monilijske paleži cvata i rodnih grančica (Moniia/ Monillinia laxa). Da bi se infekcija ostvarila, potrebna je kiša. Gljivica zarazi cvijet, koji se suši, a preko cvijeta ulazi i u rodne grančice, koje također odumiru. Ako bolest uzme maha, s vremenom dođe do propadanja odnosno sušenja čitavog stabla.

Zaštitu od navedene bolesti koštičavih voćaka potrebno je provesti prije najavljene kiše, u fazi cvatnje voćaka. Mogu se koristiti slijedeći fungicidi: Signum, Switch 62,5 (nije registriran za višnju), Chorus 50 WG ( nije registriran za trešnju), Zino ( krajnji rok za prodaju i primjenu je 01.06.2015.), te Teldor SC 500 ( nije registriran za višnju).

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS-u).

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. Gubaševo 47c u Zaboku, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koštičavo voće Šljive Višnje Trešnje Breskve Puna cvatnja Monilijska palež cvijeta i rodnih grančica Moniia Monilinia laxa Sušenje stabla Fungicidi Signum Switch 62 Chorus 50 WG Zino Teldor SC 500


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰